Latest News

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Σκοπιανό: Ξεκίνησε η μεγάλη μάχη των ονομάτων: Gorna ή Nova Makedonija;


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό... ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ βρίσκεται  ήδη στα Σκόπια προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.
Ψηλά στην ατζέντα του κ. Νίμιτς βρίσκεται το όνομα GornaMakedonija. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Ζόραν Ζάεφ, με τον Πρόεδρο των Σκοπίων κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ  τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.
Από την πλευρά των Σκοπίων ο πρωθυπουργός κ. Ζόραν Ζάεφ επιμένει στην ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος λέγοντας πως «δεν είναι τραγικό ένα δημοψήφισμα». Η σκοπιανή πλευρά είχε ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).