Latest News

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Μπαράζ φόρων 10 δισ. ευρώ σε 30 μέρες!


Φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και...
τέλη κυκλοφορίας.
Δηλαδή, κοντά στα 10 δισ. αναζητά η Εφορία αυτόν τον μήνα!
Όλοι οι Έλληνες τις τελευταίες 30 ημέρες του χρόνου πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία, αφού το κράτος θέλει να εισπράξει γύρω στα 10 δισ. ευρώ. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ, που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.
Έρχεται λοιπόν μπαράζ φόρων σε φορολογουμένους, καταναλωτές, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και δεν τις έχουν ρυθμίσει. Πληρώνουμε: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς.
Δηλαδή έξι «βαριά χαρτιά» της Εφορίας, ενώ εκατομμύρια Ελλήνων δυσκολεύονται με τις πληρωμές τους.
Στα τέλη κυκλοφορίας του 2018, οι λύσεις, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, είναι «είτε να πληρωθούν με την πιστωτική κάρτα τους είτε να παραδώσουν τις πινακίδες από τα οχήματά τους.
Στους φόρους, ο καθηγητής φορολογίας Γιώργος Χριστόπουλος τονίζει ότι «η χρήση πιστωτικών καρτών για την εξόφληση φόρων είναι μία λύση. Οι δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας μπορεί να φθάσουν τις 12 και είναι άτοκες, όπως π.χ. για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, σε αντίθεση με την πάγια ρύθμιση της Εφορίας. Αρκεί… να υπάρχουν λεφτά στην κάρτα».
Να δούμε τι πληρώνουμε έως το τέλος του έτους:
  1. Φόρο εισοδήματος 2,7 δισ. ευρώ. Το 1,6 δισ. ευρώ θα βγει από τις τσέπες των φυσικών προσώπων και το 1,1 δισ. ευρώ από το ταμείο των επιχειρήσεων.
    2. Φόρους ακινήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν άλλα 900 εκατ. ευρώ.
    3. Τις 100 δόσεις. Έχουμε το υπόλοιπο, που για φέτος φθάνουν τα 510 εκατ. ευρώ.
    4. Από τους φόρους συναλλαγών, που φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
    5. Από τον ΦΠΑ 2,4 δισ., που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί.
    6. Από τα τέλη κυκλοφορίας 1,1 δισ. ευρώ.
 Κατάθεση πινακίδων
Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, είναι δύο οι λύσεις: Είτε να επιστρατεύσουν την πιστωτική κάρτα τους είτε να παραδώσουν τις πινακίδες από τα οχήματά τους, όπως προαναφέρθηκε. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως λεηλατημένοι από φόρους, ζητούν απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης , μέσω κατάθεσης των πινακίδων των οχημάτων τους στις ΔΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Τι κερδίζουν;
  1. Τέλη κυκλοφορίας. Μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας για το 2018. Αφορά ακριβά Ι.Χ. άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών που πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μέχρι 31/10/2010. Γλυτώνουν από 615 έως 1.380 ευρώ.
  2. Πολυτελής διαβίωση: Αποφεύγουν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ιδίως Ι.Χ. κυβισμού 1.029 κυβικών εκατοστών και άνω. Αυτός ο φόρος αρχίζει από 287 ευρώ για Ι.Χ. κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, 1.780 ευρώ για Ι.Χ. 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και έως 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ.εκ. με παλαιότητα μέχρι 5 ετών.
  3. Τεκμήρια: Αποφεύγουν τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Αυτά ξεκινούν ξεκινάνε από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κ.εκ. άνω των 10 ετών και φθάνουν στα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κ.εκ. ηλικίας έως 5 ετών.
Όσοι λοιπόν έχουν οικονομική αδυναμία πρέπει να καταθέσουν την αρμόδια Εφορία τα εξής:
  • Δήλωση ακινησίας.
  • Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
  • Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
Προσοχή! Για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα Ι.Χ. (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στη ΔΟΥ, θα πρέπει να διαβιβασθούν στις ανωτέρω υπηρεσίες.
Πάντα όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι επικυρωμένα.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο