Latest News

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Μάνδρα – Η δραματική έκκληση της δημάρχου


Ένας νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε εργοστάσιο στη Μάνδρα Αττικής, ενώ άλλα δύο πτώματα ανασύρθηκαν από την...
ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Ως εκ τούτου ο τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή φτάνει πλέον τους 19 νεκρούς.
Μετά την ταυτοποίηση των τριών νέων θυμάτων θα εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κάποιους από τους έξι αγνοούμενους που αναζητά η Πυροσβεστική
Εξάλλου, η Μάνδρα Αττικής παραμένει για 4η ημέρα σαν «βομβαρδισμένο τοπίο» μετά τη φονική καταιγίδα που στοίχισε την ζωή σε 16 άτομα με 2.000 περίπου σπίτια να μην έχουν νερό και ρεύμα με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση.
Εν τω μεταξύ συνεχίζει να βρέχει γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για όλους όσοι αναγκάζονται να ζήσουν και να επιβιώσουν στις συνθήκες αυτές.
Η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επιστρέψει στη χώρα και να νομοθετήσει αντιπλημμυρικά έργα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με την ίδια, 2.000 νοικοκυριά έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με «ζημιές που δεν επιδιορθώνονται. Όλα τα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στον ρου των χειμάρρων έχουν επίσης καταστραφεί.
«Δεν μπορούμε να θάψουμε τους νεκρούς μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ο δρόμος είναι «κομμένος» από 4 βυτιοφόρα που έχουν θαφτεί στη λάσπη. «Που είναι το έργο της Αθηνών-Θηβών;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η γραφειοκρατία καθυστερεί την εκπόνηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εξαγγελθεί.
Η υλοποίηση των έργων που αφορούν στη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να γίνεται με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, «πνίγεται κόσμος σε όλη την Ελλάδα (…) δεν μπορεί για μία γνωμοδότηση του δασαρχείου να απαιτούνται 3 και 5 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Η καταγραφή των ζημιών προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω της σποραδικής καταρρακτώδους βροχής που δυσχεραίνει το έργο των συνεργείων.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.
Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθησαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε όλο το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου από τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, σύντομα όλο το δίκτυο θα είναι ξανά λειτουργικό.
Κακοκαιρία μέχρι την Κυριακή
Έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλό βαρομετρικό θα συνεχίσουν να πλήττουν την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Το βαρομετρικό θα είναι χαμηλό και ο κυκλώνας που ονομάστηκε «Ζήνων» βρίσκεται νότια της Ιταλίας.
Στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα κινηθεί νοτιοανατολικά με κατεύθυνση τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου και στη συνέχεια το Κρητικό Πέλαγος. Λόγω του φαινομένου θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, ενώ πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου.
Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «κατά διαστήματα θα επιμείνουν κάποιες βροχές, όχι μεγάλης έντασης. Όμως, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η παραμικρή βροχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».
Αναμένεται να υπάρξει σχετική βελτίωση κατά τόπους και οι βροχές δεν αναμένεται να προκαλέσουν ανησυχία. Τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκτονώνονται τη Δευτέρα.