Latest News

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Νέες φουρτούνες για τον εφοπλιστή Ρέστη

Δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό οι περιπέτειες του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη με...
τη Δικαιοσύνη.
Της Μαίρης Ζαρκάδα
Αυτές τις μέρες, δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας –μαζί με συμβολαιογράφους, μεσίτες και πρώην στελέχη των επιχειρήσεών του– για καταπάτηση δασικής έκτασης 300 στρεμμάτων στο Κορωπί (αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων κατ’ εξακολούθηση με σκοπό αθέμιτο περιουσιακό όφελος, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, απόπειρα απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κ.ά).
Παράλληλα, όμως, εκκρεμεί σε βάρος του δικαστική έρευνα για κατάρτιση πλαστών δανειακών συμβάσεων, ύψους 29.300.000 ευρώ!
Τη μήνυση εναντίον του στην υπόθεση αυτή έχει υποβάλει πολιτικός μηχανικός, ο οποίος είναι συγκατηγορούμενός του στη δίκη για τα δασικά.
Όπως υποστηρίζει ο μηνυτής, στο διάστημα 2005-2008 ο Β. Ρέστης τού έδωσε σε μετρητά και επιταγές περίπου 40.000.000 ευρώ, προκειμένου να «λαδώσει» κρατικούς αξιωματούχους με σκοπό να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως τα 300 στρέμματα δασικής έκτασης στο Κορωπί που είχε αγοράσει, καθώς και άλλα 1.500 στρέμματα στη Βάρη Αττικής, τα οποία ήθελε να περιέλθουν στην κατοχή του.
Η έρευνα της Δικαιοσύνης
Στο πλαίσιο, όμως, της μεγάλης έρευνας που διενήργησε η Δικαιοσύνη το 2011 για τη λεγόμενη «μαφία των ακινήτων», εντοπίστηκαν οι έκνομες δραστηριότητες και του εφοπλιστή και του πολιτικού μηχανικού και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη.
Όταν κλήθηκε σε απολογία ο πολιτικός μηχανικός από εφέτες-ειδικούς ανακριτές, ομολόγησε για ποιον σκοπό προοριζόταν αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό, ωστόσο ο Β. Ρέστης, κληθείς σε απολογία, ισχυρίστηκε ότι εξαπατήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό, ο οποίος του εμφανίστηκε ως ανιψιός υπουργού της Νέας Δημοκρατίας και ότι δεν γνώριζε ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν μπορούσαν να πουληθούν ούτε να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως.
Ακόμη, υποστήριξε ότι τα χρήματα δόθηκαν στον πολιτικό μηχανικό στο πλαίσιο νόμιμων ενεργειών αλλά και επίσημων δανειακών συμβάσεων προς «ταμειακή του διευκόλυνση».
Τα πληρεξούσια
Για την αξιοπιστία, μάλιστα, των αιτιάσεών του, ο Β. Ρέστης προσκόμισε στους εφέτες-ειδικούς ανακριτές τρεις δανειακές συμβάσεις και πληρεξούσια που είχε υπογράψει δήθεν ο πολιτικός μηχανικός. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο δικηγόρος του Β. Ρέστη στην Κύπρο φέρεται να εξουσιοδοτείται εγγράφως από τον πολιτικό μηχανικό να υπογράψει για λογαριασμό του τρεις συμβάσεις, με τις οποίες θα δανειζόταν από την offshore εταιρεία του εφοπλιστή I.F.I. Ltd τα ποσά των 2.300.000 ευρώ με την πρώτη δανειακή σύμβαση, 16.500.000 με τη δεύτερη και 10.500.000 ευρώ με την τρίτη.
Την ίδια, δε, μάλιστα μέρα που φέρεται να υπογράφηκαν τα πληρεξούσια (17/1/2006, 26/1/2007 και 27/2/2008) «καταρτίστηκαν» και οι αντίστοιχες συμβάσεις, στις οποίες εμφανίζεται να παρίσταται για λογαριασμό του πολιτικού μηχανικού ο Κύπριος δικηγόρος του Β. Ρέτση.
Η μήνυση
Στη μηνυτήρια αναφορά, η οποία έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας (Β 2016/1178), ο πολιτικός μηχανικός αναφέρει ότι ο δικηγόρος της Κύπρου τού είναι παντελώς άγνωστος και ουδέποτε έχει υπογράψει πληρεξούσιο προς αυτόν για οποιαδήποτε ενέργεια.
Ζητεί να οριστεί από τη Δικαιοσύνη γραφολόγος, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλαστότητα των υπογραφών του, η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι ορατή και διά γυμνού οφθαλμού», και προσθέτει ότι δεν είναι δυνατόν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης την εποχή εκείνη να δανείζει έναν ιδιώτη το συνολικό ποσό των 28.300.000 ευρώ, χωρίς να λάβει καμία εμπράγματη εξασφάλιση.
Γι’ αυτόν τον λόγο ζητεί επίσης να ασκηθεί εναντίον του εφοπλιστή, αλλά και του Κύπριου δικηγόρου, ποινική δίωξη για πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» έχει ζητηθεί ήδη η δικαστική συνδρομή των κυπριακών Αρχών.
Υ.Γ. Η εφημερίδα μας δεν αναφέρει το όνομα του πολιτικού μηχανικού, επειδή έχει κακοποιηθεί από άγνωστους μέχρι σήμερα αλλοδαπούς δράστες και, όπως ο ίδιος υποστηρίζει σε επίσημα δικόγραφα, φοβάται για τη σωματική ακεραιότητα τόσο του ιδίου όσο και μελών της οικογένειάς του.
Από την άλλη πλευρά, ο Β. Ρέστης θεωρείται δημόσιο πρόσωπο όχι τόσο με την ιδιότητα του «ευπατρίδη» –όπως του αρέσει να αποκαλείται– εφοπλιστή όσο με εκείνη του μεγαλομετόχου μαζικών μέσων ενημέρωσης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο