Latest News

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Τα λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή των Κυθήρων- Ποιες περιοχές είναι επικίνδυνες για πυρκαγιές (ΧΑΡΤΗΣ +ΒΙΝΤΕΟ)


Μετά από τέσσερις ημέρες καταστροφικού έργου τελικά σήμερα το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στα Κύθηρα...
με το μέγεθος της καταστροφής πάντως να προκαλεί τρόμο καθώς πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στην μεγάλη καταστροφή γίνεται λόγος για μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των εναέριων μέσων. Κι αυτό γιατί το Σάββατο λίγο μετά το μεσημέρι τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από το νησί επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και να καίει 20.000 στρέμματα δάσους.
Σε δηλώσεις του μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης μίλησε για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων, ενώ τόνισε ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα!
Απαντώντας ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ισχυρίστηκε ότι τα εναέρια μέσα πρέπει να ανεφοδιάζονται και μετά από κάποιες ώρες πτήσης άλλα και να υποστηρίζονται μηχανικά. Όπως σημείωσε επίσης πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά φέτος, ενώ εξήγησε ότι περισσότερα από 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα ξεπέρασαν συνολικά τις 152 ώρες πτήσεις.
Φωτιά ξέσπασε εξάλλου σήμερα στις 05:45 το πρωί της Δευτέρας στη Θάσο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που καίει δασική έκταση εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιμενάρια και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 10 οχήματα με 22 πυροσβέστες και 18 άτομα πεζοπόρο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης εντάχθηκαν άλλωστε και δύο αεροσκάφη.
Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Δευτέρα, 7 Αυγούστου, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.