Latest News

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Αυτό ήταν το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα, το 2015


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με επώνυμες καταθέσεις απόψεων και εμπειριών για το «Σχέδιο Χ»...
του 2015, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Το σχέδιο του τέως υπουργού Γ. Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στη χώρα το 2015 αποκάλυψε ο τότε σύμβουλός του Γκλεν Κιμ σε εκδήλωση του κόμματος του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κιμ ο οποίος παραμένει σύμβουλος του νυν υπουργού Ευκλ. Τσακαλώτου παρά την δραματική μείωση των αποδοχών του, η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημόσιους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία στα πρότυπα κουπονιών σίτισης.
Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κιμ το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν υπήρχε χρόνος.
Παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούργια πληροφορία, σήμερα αυτό που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα είναι ότι παρ’ ολίγον αυτό το σχέδιο να εφαρμοστεί, αλλά και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή εφαρμογή του.
Ο κ. Κιμ αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο ‘‘δημοσιονομικό νόμισμα’’ στην Ελλάδα.
‘‘Σκεφτήκαμε ότι αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι’’, λέει ο κ. Κιμ».