Latest News

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ζητούν και τα κονδύλια ΕΣΠΑ για να μας δώσουν ρύθμιση χρέους!


Η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (και όχι του εκπροσώπου της, Πολ Τόμσεν) στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο σηματοδοτεί...
το «κλείσιμο μιας κάποιας συμφωνίας» για το ελληνικό ζήτημα στις 15 Ιουνίου.
Η επιλογή της Rothschild ως «τεχνικού συμβούλου» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται πως αποδίδει καρπούς και ήδη ο νέος Γάλλος πρόεδρος Μακρόν –ήταν πρώην εργαζόμενος της Rothschild– σε συνεργασία με την Κομισιόν προσπαθούν να διαμορφώσουν την τελική συμβιβαστική πρόταση, που στο τέλος θα φέρει την υπογραφή τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η πρόταση Μακρόν
Η πρόταση Μακρόν προσφέρει διέξοδο στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά απέχει πολύ από την «οριστική και ξεκάθαρη λύση για το χρέος», που επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον –κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο– σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», η γαλλική πρόταση προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει τον έλεγχο και της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί σχέδιο που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.
Μετά την παράδοση της εποπτείας του τραπεζικού μας συστήματος σ’ έναν αυστριακό και του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σ’ έναν Γάλλο, και την επιλογή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τον Γάλλο οικονομικό επιθεωρητή Λε Πετίτ, η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να παραδώσει και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων σε Ευρωπαίους τεχνοκράτες για να εξασφαλιστούν η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στην απορρόφηση και αξιοποίηση.
«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, όχι περαιτέρω ελάφρυνση χρέους», είναι η κοινή στάση όλων των δανειστών –του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου–και αυτό αποκαλύφθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο συνέδριο που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη ο «Economist» στη Φραγκφoύρτη, με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες και φραστικές παραλλαγές, τόσο οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όσο και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με γραπτό μήνυμά του, κάλεσαν την Αθήνα να στρέψει το βλέμμα της από το ζήτημα του χρέους στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει συμφωνήσει.
Το μήνυμα του Σόιμπλε
Ο Σόιμπλε έστειλε σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές,σημειώνοντας ότι η «μαγική λέξη» είναι εμπιστοσύνη και το «κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις.Πλεονάσματα με μέτρα λιτότητας και μόνο δεν αρκούν, θεωρεί το Βερολίνο και το μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο του «Economist» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πως για να γυρίσει στις αγορές η Ελλάδα«θέλει δουλειά πολλή» και όχι μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ανάμεσα στα μέτρα που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η διόρθωση του νομικού πλαισίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα «κόκκινα» δάνεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.Το θέμα των τραπεζών αλλά και το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, ετέθησαν με επιμονή και φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο «μεγάλο βήμα συμβιβασμού» της κυβέρνησης.
Τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες αυξάνονται αντί να μειώνονται με βάση τον προγραμματισμό, οι καταθέσεις αποσύρονται (χάθηκαν 2,4 δισ. ευρώ κατά το πρώτο 4μηνο του 2017) και οι προσδοκίες για χρηματοδότηση της οικονομίας –έστω και μέσω των κοινοτικών αναπτυξιακών εργαλείων–«εξατμίζονται» λόγω της μη έγκαιρης κατάρτισης, αξιολόγησης και προώθησης συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων.
Το «αφήγημα της γραβάτας»
Το «αφήγημα της γραβάτας» του Αλέξη Τσίπρα, για ραγδαίες θετικές εξελίξεις μετά την ψήφιση των μέτρων, στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), στην έξοδο στις αγορές, στο «τέλος των μνημονίων» και στην εκδήλωση μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Το αφήγημα αυτό δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους «θεσμούς», Νίκολα Τζιαμαριόλι, μιλώντας στη Φραγκφούρτη, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έλαβε το 2012 τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρολφ Στράχουχ ήρθε στην Αθήνα και μίλησε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.«Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι τώρα πολύ πιο σημαντική προτεραιότητα από την ελάφρυνση χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
1.Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν, εξακολουθεί να λαμβάνει ελάφρυνση χρέους αυτήν τη στιγμή και κάλλιστα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Παράλληλα, η οικονομία επωφελείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ESM, κερδίζοντας σε ετήσια βάση 10 δισ. ευρώ σε τόκους.
2.Τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και η ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελούν αυτήν τη στιγμή υψηλότερες προτεραιότητες σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους.
«Στριμώχνουν» τα πράγματα
Ενώ λοιπόν στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον οι δανειστές βρίσκουν μια κοινή συνισταμένη για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το σκληρό πακέτο μέτρων με την υπόσχεση μιας «γενναίας απομείωσης του χρέους», με βάση το αφήγημα της «γραβάτας», σήμερα αντιδρούν και απειλούν με καταψήφιση των νομοσχεδίων με τα τελευταία προαπαιτούμενα της β΄ αξιολόγησης.
Στην «μυστική» συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακούστηκαν έντονες επικρίσεις για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε ως εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και εκ μέρους των «53», υπογραμμίζοντας την αγωνία και τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ειδικά για αυτές που αφορούν το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Η κα Χριστοδουλοπούλου φαίνεται να άσκησε κριτική για την κυβερνητική επιλογή να πάει η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή χωρίς να έχουν δοθεί ρητές δεσμεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Του Χρήστου Κώνστα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο