Latest News

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ερωτήματα για το "SILO" στο λιμάνι του Πειραιά

Τρικυμία στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε η δημοσιοποίηση της επιστολή της γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού προς το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την ανάκληση της...
παραχώρησης κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ για το ζήτημα του «ΣΙΛΟ» και όσα γράφονται και αναπαράγονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Γιώργος Γαβρίλης
6 λεπτά
«Το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά δεν προέκυψε ξαφνικά, όπως προβάλλεται από μερίδα του Τύπου. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ευρύτατης αποδοχής, που κατοχυρώνεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών, άρχισε το 2010 και εξελίχθηκε μέσα από προγραμματικές συμβάσεις, διεθνείς διαγωνισμούς, υπουργικές αποφάσεις.
Υποέργο της Πολιτιστικής Ακτής είναι η διαμόρφωση του κτηρίου του «ΣΙΛΟ» σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αποτελεί μάλιστα το μοναδικό κτήριο που η μετατροπή του σε Μουσείο μνημονεύεται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης και στα παραρτήματά της και επομένως το ζήτημα δεν ενέχει αιφνιδιασμό για κανέναν, πολύ περισσότερο για τη Cosco.
Η επίκληση ότι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και γενικότερα η προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστούν εμπόδιο για την «ανάπτυξη» και δυσχεραίνουν ή αποτρέπουν τις «επενδύσεις» είναι προσχηματική. 

Αντίθετα, η Πολιτιστική Ακτή συνιστά τμήμα μιας αναγκαίας συνολικής παρέμβασης και ανάπλασης της περιοχής και λειτουργεί ως παράγοντας προστιθέμενης αξίας, που θα ενισχύσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Πειραιά και των γύρω Δήμων.
Γι’ αυτό, η Πολιτιστική Ακτή δεν είναι θέμα που μπορεί να εξαντλείται στα Υπουργεία Πολιτισμού, Ναυτιλίας και τον ΟΛΠ. Είναι ζήτημα ολόκληρης της περιοχής και ως εκ τούτου έχουν γνώμη, λόγο και άμεση εμπλοκή η Αυτοδιοίκηση και οι Φορείς της περιοχής.
Με αυτά τα δεδομένα, ένα από τα ερωτήματα, που χρήζουν απάντησης είναι το καθεστώς λειτουργίας του Μουσείου, το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένα δημόσιο Μουσείο, ενταγμένο οργανικά στο Υπουργείο Πολιτισμού».


Τα ερωτήματα είναι πολλά και μάλλον χρειάζονται πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους  για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί έως τώρα, αλλά και τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Πολιτιστικής Ακτής...