Latest News

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ο Πειραιάς τιμά τον αείμνηστο Γεώργιο Κασιμάτη



Ο Πειραιάς τιμά τον αείμνηστο πρόεδρο του ΕΒΕΠ Γεώργιο Κασιμάτη τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, δίνοντας... το όνομά του στην οδό "Λουδοβίκου" ως αναγνώριση για την πολυετή του προσφορά στην οικονομική ζωή και την αναβάθμιση της πόλης.
Άξιος συνεχιστής του έργου του, ο σημερινός πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης ανέβασε πριν λίγο μια ανάρτηση στο facebook στην οποία σημειώνει τα εξής:
Vassilis Korkidis 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2017» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η εκδήλωση της 26ης Μαίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2017», μία διοργάνωση – γιορτή για την πόλη μας, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί, ως ετήσιος θεσμός, έπειτα από την εξαιρετική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά, έχει φέτος εξέχουσα σημασία. 
Με συγκίνηση μοιραζόμαστε ένα ξεχωριστό γεγονός, τόσο για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και για ολόκληρη την Επιμελητηριακή Κοινότητα, όσο και για την πόλη του Πειραιά. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του προσφιλούς Προέδρου του Επιμελητηρίου, Γεώργιου Κασιμάτη, η οδός «Λουδοβίκου» αποκτά δικαιωματικά το όνομά του, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, σεβασμού και υποχρέωσης που έχουμε όλοι εμείς, απέναντι σε έναν άνθρωπο με πολυετή προσφορά 27 ετών, στη στήριξη του Επιμελητηριακού Θεσμού και αφοσίωση στον αγώνα για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη του τόπου, αλλά και με αποδεδειγμένες κοινωνικές ευαισθησίες. 
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, γι’ αυτή την απόφαση, η οποία λήφθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της σημερινής Διοίκησης του Ε.Β.Ε.Π. Είναι πολύ σημαντικό, οι κάτοικοι, ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν στη νεότερη γενιά, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, να γνωρίζουν τα επιτεύγματα ξεχωριστών προσωπικοτήτων, που αγάπησαν τον Πειραιά, προσέφεραν πολλά και έδωσαν μάχες μέχρι τέλους για την αναβάθμιση της πόλης μας.
Το Ε.Β.Ε.Π., συμμετέχει ενεργά για τρίτη χρονιά στις εκδηλώσεις, που σαν στόχο έχουν την ανάδειξη των ιδιαίτερων δυνατοτήτων και της ξεχωριστής δυναμικής που διαθέτει o Πειραιάς. Άλλωστε, όπως έχω αναφέρει ξανά, τέτοιες πρωτοβουλίες, ενισχύουν την απαραίτητη εξωστρέφεια της πόλης μας, όπως άλλωστε και η δημιουργία της νέας της ταυτότητας το “city branding”, αλλά και μία σειρά άλλων ενεργειών, που προβάλλουν την εικόνα του Πειραιά, ως διεθνές ναυτιλιακό "City" και όχι μόνο. Στην σημερινή εκδήλωση, έχουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της Μελέτης, με θέμα την «Χαρτογράφηση των Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», μία πρωτοβουλία που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε αυτόν τον τομέα και εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ε.Β.Ε.Π. στο πλαίσιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. Βασικός στόχος της Μελέτης, η εκπόνηση της οποίας ζητήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι η χαρτογράφηση των ναυτιλιακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά: Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Κόλπος Ελευσίνας και Λαύριο.
Θεωρώ ότι τα αποτελέσματά της, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων, επιφέροντας σύντομα και τα ανάλογα αποτελέσματα, που είναι η αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής και εφοδιαστικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και η ενίσχυση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων του ναυτιλιακού χώρου, στο πλαίσιο και της ευρύτερης σχετικής προσπάθειας που καταβάλλει, εδώ και καιρό, το Επιμελητήριο.
Σε αυτή την προσπάθεια, περιλαμβάνεται και η πρόταση του Επιμελητηρίου προς την Περιφέρεια Αττικής να εντάξει, προς χρηματοδότηση, στο Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία, Ανάπτυξη, Καινοτομία της Περιφέρειας Αττικής», την υλοποίηση τριών σημαντικών έργων, μεταξύ των οποίων και τη «Δημιουργία Ναυτιλιακής Συστάδας Επιχειρήσεων του ΕΒΕΠ» για τη ναυπηγοεπισκευή, τροφοδοσία πλοίων και επιχειρήσεις υποστήριξης της ναυτιλίας.
Όπως γνωρίζετε, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, από κοινού με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο - καθώς έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα ναυτιλίας – δρομολογούν, με συστηματικό και συντονισμένο τρόπο, τη δημιουργία του πρώτου Nαυτιλιακού Cluster στην Ελλάδα με την ονομασία "MARITIME HELLAS".
Στο πρώτο στάδιο αυτής της δράσης σχεδιάστηκε και λειτουργεί ήδη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.maritimehellas.org/), του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τα οφέλη από τη Ναυτιλιακή Συστάδα, είναι πολλαπλά.
Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι σύμφωνα με τη Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τα οφέλη της δημιουργίας Λιμενικού - Εμπορευματικού Cluster στο λιμάνι του Πειραιά (μη λαμβάνοντας υπόψη την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα), αποτιμάται πως, σε ορίζοντα τριετίας (2018), σε όρους προστιθέμενης αξίας, η συμβολή του από 2,4 δις € το 2012, θα ανέλθει σε 9,3 δις € το 2018, δηλαδή στο 2,5% του Α.Ε.Π. της Χώρας (αύξηση 6,9 δις €), ενώ θα δημιουργήσει και 125.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που αναδύονται, ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας δοκιμάζει τις αντοχές της, με σκοπό να προωθήσουμε νέες προοπτικές και δράσεις, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά και φυσικά της εθνικής μας οικονομίας. Αξίζει να το προσπαθήσουμε.
Ο πρόεδρος Γιώργος Κασιμάτης, στα δύσκολα, συνήθιζε να μας λέει:
"Αν το πιστέψουμε όλοι και το στηρίξουμε μαζί, τότε θα καταφέρουμε πολλά"!