Latest News

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ο πρώτος νόμος που επιχειρεί να βάλει φρένο στην νευρική ανορεξία του μόντελινγκ


 Τα μοντέλα θα είναι υποχρεωμένα να προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό που θα επιβεβαιώνει ότι δεν...
είναι λιπόσαρκα.
Στη Γαλλία τέθηκε σε ισχύ, Σάββατο 6 Μαϊου, νόμος που υποχρεώνει τα μοντέλα να προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δείκτη μάζας σώματος και θα αποδεικνύει ότι δεν είναι λιπόσαρκα, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας την οποία δημοσιεύει η «Universal». Ο νόμος επίσης προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση των φωτογραφιών οι οποίες έχουν υποστεί ρετουσάρισμα, καθώς σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από την 1η Οκτωβρίου.
Ο νόμος ισχύει για τις γαλλίδες που είναι μοντέλα, αλλά και για τα μοντέλα και των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όταν αυτά εργάζονται στη Γαλλία. Το ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο θα ισχύει για δύο χρόνια, θα πρέπει να βεβαιώνει ότι «η συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου […] του επιτρέπει να ασκεί το επάγγελμα του μοντέλου».
Οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και 6 μηνών και επιβολής προστίμου της τάξης των 75.000 ευρώ.
Το υπουργείο υγείας εξηγεί ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων στοχεύει να «εμποδίσει την προώθηση απρόσιτων προτύπων ομορφιάς, αλλά και να συμβάλει στην πρόληψη της ανορεξίας μεταξύ των νέων».