Latest News

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Το Μαξίμου απαντά για το κόστος ταξιδιού του Τσίπρα στην Κούβα


Με ειρωνικό τόνο απάντησαν κυβερνητικές πηγές στο δημοσίευμα των Νέων, σύμφωνα με το οποίο το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα κόστισε...
300.000 δολάρια.
Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται ενόχληση για το γεγονός ότι ο συντάκτης επικαλείται πιλότο που «πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος», όπως αυτό με το οποίο ταξίδεψε ο κ. Τσίπρας, για να υπολογίσει το κόστος.
«Ο ένας πιλότος που “πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος”, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το ταξίδι (καύσιμα) κόστισαν 16.700 ευρώ και η διαμονή, για το σύνολο του πληρώματος, τις 6.200 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 22.900 ευρώ», τονίζεται.
Συνεχίζοντας σε σκωπτικό ύφος, οι κυβερνητικές πηγές καλούν τον ίδιο πιλότο να «πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος» και στα έξοδα της αποστολής «να συμπεριλάβει και τα της παραμονής του Gulfstream στο αεροδρόμιο της Αβάνας».
«Θα τον ενημερώσουμε όταν θα αποσταλούν τα σχετικά τιμολόγια από την Κούβα», καταλήγει το non paper του Μαξίμου.
Άλλα λέει το επίσημο «τιμολόγιο»
Οι ισχυρισμοί του Μαξίμου πάντως έρχονται σε αντίφαση με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για το ωριαίο κόστος πτήσης με το αεροσκάφος Gulfstream. Σύμφωνα με αυτό, για κάθε ώρα πτήσης με το VIP αεροσκάφος το Δημόσιο χρεώνεται με 5.200 ευρώ. Στο επίσημο κόστος των 5.200 ευρώ περιλαμβάνονται τα καύσιμα, οι μισθοί των μελών του πληρώματος (αναλογικά για κάθε ώρα πτήσης) και το κόστος συντήρησης.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού και των δέκα ατόμων που συνόδευαν τον Αλέξη Τσίπρα από την Ελλάδα στην Κούβα με ενδιάμεσο σταθμό στην Ισπανία για ανεφοδιασμό διήρκεσε περίπου 15 ώρες. Ακόμη κι αν το Gulfstream μεταστάθμευσε στην Ισπανία για περίπου μία ώρα, το ταξίδι προς την Κούβα διήρκεσε 14 ώρες. Εάν γίνει ο πολλαπλασιασμός με το επίσημο κόστος για κάθε ώρα πτήσης προκύπτει ότι η μετάβαση του κ. Τσίπρα στην Αβάνα για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Φιντέλ Κάστρο κόστισε 72.800 ευρώ (14 ώρες επί 5.200 ευρώ).
Εάν αθροίσουμε και την πτήση της επιστροφής, τότε φαίνεται ότι συνολικά το ταξίδι του κ. Τσίπρα κόστισε 145.600 ευρώ σύμφωνα πάντοτε με το επίσημο «τιμολόγιο».
Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει επίσης ότι δαπανήθηκαν επιπλέον 6.200 ευρώ για τη διαμονή του πληρώματος στην Κούβα. Δεν αναφέρεται ωστόσο αν τα έξοδα της διαμονής των 10 ατόμων που συνόδευαν τον Αλέξη Τσίπρα στην Αβάνα πληρώθηκαν από την κυβέρνηση της Κούβας ή αν θα καταβληθούν από το ελληνικό Δημόσιο που χρεώθηκε με το κόστος της διαμονής του πληρώματος.
Το δημοσίευμα των «Νέων»
«Το πόσο μας κόστισε ως φορολογούμενων αυτό το τετραήμερο ταξιδάκι ως την Αβάνα, μπορώ να δώσω και μόνος μου την απάντηση (με βάση πληροφορίες που μου παρείχε χθες βράδυ φίλος μου πιλότος – διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, γιατί ο άνθρωπος ΤΩΡΑ πιλοτάρει ένα τέτοιο ακριβώς αεροσκάφος): κάθε ώρα πτήσης του συγκεκριμένου αεροπλάνου, που είναι το περίφημο Gulfstream, κοστίζει περί τις 15.000 δολάρια, τα οποία αναλύονται σε καύσιμα, ασφάλειες, τέλη υπερπτήσεων και τέλη αεροδρομίων. Το οποίο σημαίνει ότι για τις 10 ώρες του "πήγαινε" και τις άλλες 10 της επιστροφής από την Αβάνα, το κόστος του αεροπλάνου μόνο έφτασε τις 300.000 δολάρια».