Latest News

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Τα Χριστούγεννα των αστέγων σε Αθήνα και Πειραιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Οι άστεγοι, οι νεοάστεγοι και οι άποροι της Ελλάδας της κρίσης, ζουν στον δρόμο, ανάμεσα στις στολισμένες βιτρίνες, στα πολύχρωμα λαμπάκια των δρόμων...
της Αθήνας και του Πειραιά και είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται περισσότερο από καθένα άλλο, τη βοήθεια όλων μας.
Είναι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να τους θυμόμαστε μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και στις μεγάλες γιορτές. Είναι εκείνοι που χρειάζονται την αλληλεγγύη κάθε μέρα, είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι που βρέθηκαν στον τόπο μας. Άλλωστε, η αστεγία δεν γνωρίζει έθνος, χρώμα, θρησκεία και φυλή. Κάθε χρόνο οι φωτογραφίες των αστέγων εν μέσω στολισμών, έρχονται στα μάτια μας σαν γροθιά στο στομάχι. Το ίδιο και οι εικόνες που βλέπει κανείς με μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.
Αυτές τις ημέρες ο δήμος Αθηναίων διαθέτει δύο θερμαινόμενες αίθουσες, καθώς και ομάδες επιτόπιας φροντίδας στους δρόμους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.
Οι θερμαινόμενες αίθουσες είναι:
1) Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28) τηλ. 210-9232044
2) Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12) τηλ. 210-7222590,210- 7216707
Παράλληλα, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή, με ομάδες δράσης που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις, εφοδιάζοντας τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα, καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες.
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος ζητεί τη συνδρομή των πολιτών και θέτει σε λειτουργία τις τηλεφωνικές γραμμές: 210 5246515 - 210 5246516, καθώς και τον τετραψήφιο αριθμό 1595.
Ο Δήμος Αθηναίων παρακαλεί τους πολίτες να ενημερώνουν τους άστεγους για το πού λειτουργούν οι θερμαινόμενοι χώροι, αλλά και τον ίδιο το Δήμο για το πού βρίσκουν άστεγους που θέλουν βοήθεια.
Τα πλάνα που δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε
Στο πρώτο καρέ, ένας άστεγος στο Νέο Κόσμο κουβαλάει τα υπάρχοντά του.
Ο φακός του Γιώργου Κονταρίνη "έπιασε" καρέ μέσα από το κέντρο της πόλης, από τη στολισμένη Σταδίου και άλλους κεντρικούς δρόμους, εκεί όπου ζουν εκατοντάδες συμπολίτες μας. Κάποιοι από αυτούς έχουν δεχθεί μερικά στολίδια με τα οποία έχουν "διακοσμήσει" τον χώρο που τους φιλοξενεί.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των αστέγων της χώρας δεν είναι ξεκάθαρος, καθώς δεν έχει γίνει επίσημη καταμέτρηση μέχρι σήμερα από την πολιτεία ή τους αρμόδιους φορείς, λόγω μη δυνατότητας να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας των συνθηκών. Βάσει εκτιμήσεων οι άστεγοι της Ελλάδας είναι περίπου 40.000 με τους περισσότερους να ζουν στην Αθήνα.
Στην κατηγορία των αστέγων ανήκουν κι εκείνοι, οι οποίοι ζουν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας αλλά και όσοι μένουν σε ανεπαρκή καταλύματα και ζουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες. Άνθρωποι, δηλαδή που ναι μεν έχουν ένα σπίτι αλλά δεν έχουν θέρμανση, νερό ή ρεύμα.
Καθημερινά, 1.200 άστεγοι και άποροι – χωρίς να απαιτείται η επίδειξη επίσημων εγγράφων - στήνονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό στο Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Από τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, από τον οποίο οι αιτούντες παίρνουν κάθε μήνα μία τσάντα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης – προϊόντα που προσφέρονται μετά από χορηγίες.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι το να τους βοηθάμε στο διηνεκές έμπρακτα, με τρόφιμα και ρούχα, είτε άμεσα στον δρόμο, είτε κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς και τις ομάδες αλληλεγγύης.



Ανάλογη είναι η εικόνα με τους άστεγους στο λιμάνι και την πόλη του Πειραιά.