Latest News

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Αποκάλυψη βόμβα για τα νέα δικαστήρια του Πειραιά


 Από τον Κύρο Παληκάρη 


Λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα η μετεγκατάσταση των νέων δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της Ραλλείου, εξαιτίας ενός e-mail βόμβα που αποκάλυψε την τελευταία στιγμή ...
ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Το e-mail στάλθηκε λίγη ώρα πριν από την συνεδρίαση από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος πέρα από την αλλαγή χρήσης του κτιρίου (από δημαρχείο σε δικαστικό μέγαρο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό), έθετεκαι μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις. Ανάμεσα στα άλλα ζητούσε από το Δήμο Πειραιά τη διαβεβαίωση για την στατική επάρκεια του κτιρίου - φάντασμα της Ραλλείου, αλλά και την εξασφάλιση 70 θέσεις στάθμευσης για την κάλυψη αναγκών των νέων δικαστηρίων!
Η αποκάλυψη του δημάρχου φάνηκε να αιφνιδιάζει τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που δεν γνώριζαν αυτούς τους όρους και υπέθεταν ότι επρόκειτο απλώς για μια επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης του 2013 επί δημαρχίας Μιχαλολιάκου ότι παραχωρείται το κτίριο της Ραλλείου για να γίνουν τα νέα δικαστήρια του Πειραιά.(Η απόφαση Μιχαλολιάκου δεν ανέφερε συγκεκριμένα ότι η παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου της Ραλλείου είναι για 49 έτη στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την εγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά)

Μάλιστα, ο δήμαρχος πρότεινε αρχικώς να ψηφιστεί μόνο το θέμα της αλλαγής χρήσης και να αποσυρθεί το άλλο για την παραχώρηση του κτιρίου μέχρι να βρεθεί λύση με τους όρους που τέθηκαν και δεν μπορούσε να καλύψει ο Δήμος Πειραιά. 
Ακολούθησε ολόκληρη συζήτηση με κάποιους να προτείνουν και την απόσυρση των δύο θεμάτων, αλλά φάνηκε να είναι πιο κοντά στην κοινή λογική η παρέμβαση της αντιδημάρχου Νανάς Γλύκα- Χαρβαλάκου, η οποία πρότεινε να περάσουν και τα δύο θέματα, τροποποιώντας την διατύπωση στο επίμαχο θέμα.
Τελικά τα δύο θέματα για τα νέα δικαστήρια πέρασαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δύο χρόνια φαγούρα για τα δικαστήρια

Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει ο Δήμος Πειραιά να κινήσει τις πρώτες επί της ουσίας διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της Ραλλείου.

Ειδικότερα, η δημοτική αρχή Μώραλη έφερε  προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά δύο θέματα, τα οποία εισήχθησαν ως εξής :
  • «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στο Ο.Τ. 69/Τ.26, για: α) τον αποχαρακτηρισμό του χώρου επί των οδών Κολοκοτρώνη – Βασ. Γεωργίου – Ηρ. Πολυτεχνείου – Δραγάτση από «Χώρο για την ανέγερση Δημαρχείου» και τον χαρακτηρισμό του σε «Χώρο για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά» και β) τη μετατροπή και νέο ορισμό του περιγράμματος δόμησης».
  • «Παραχώρηση της χρήσης για 49 έτη του ημιτελούς κτιρίου πρ. ιδιοκτησίας Ραλλείου Σχολής επί των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου-Βασ. Γεωργίου–Κολοκοτρώνη και Δραγάτση στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την εγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά». (σ.σ. Εδώ έγινε μια τροποποίηση στη διατύπωση) 

Δηλαδή, έχουν περάσει έχει περάσει δύο χρόνια από τότε που οριστικοποιήθηκε στις 14 -10- 2014 η παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη, αλλά και έως τώρα δεν είχε γίνει τίποτα επί της ουσίας στο γιαπί της Ραλλείου για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών (εκτιμάται ότι χρειάζονται τρία χρόνια από τη δημοπράτηση), ενώ είναι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου (υπολογίζεται ότι το κόστος ανέρχεται περί τα 20 εκατ. ευρώ)

Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και υλοποιηθεί η κατασκευή των νέων δικαστηρίων στο γιαπί της Ραλλείου, τότε δεν πρόκειται να μεταφερθούν εκεί όλες οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά...
@ Όσα ακούστηκαν κατά πόσον το κτίριο της Ραλλείου  είναι κατάλληλο για δικαστικό μέγαρο ή για νέο δημαρχείο καλό είναι να μην λέγονται τώρα γιατί είναι και αστεία και γραφικά....