Latest News

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ακύρωση νόμου για αύξηση στον καπνό- Θα χαθούν 60.000 θέσεις εργασίας


Ακύρωση του νόμου για τη νέα αύξηση στα καπνικά προϊόντα καθώς θα χαθούν 60.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, ζητούν...
η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού.
 Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν την προστασία της νόμιμης αγοράς των καπνικών προϊόντων με τους καπνοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και τα μισά περίπτερα της χώρας να απειλούνται με κλείσιμο αν επιβληθεί η νέα αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017 φτάνοντας τη φορολογία στο 90%.
Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι. Επιπλέον, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει. Με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας, υποστηρίζει ο Θεόδωρος Μάλλιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Από την άλλη, κίνδυνο αντιμετωπίζουν και χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια τόσο λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και των μειωμένων επιδοτήσεων. Ας κατανοήσουν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως, τονίζει ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ο.Α.Κ., Βασίλης Μελενεκλής.
Η υπερφορολόγηση στα καπνικά τα τελευταία χρόνια είναι ζημιογόνα για τα δημόσια έσοδα αντί να έχει οφέλη, καθώς έχουν σημειωθεί οκτώ αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ και η φορολογία έχει φτάσει στο 84% της μέσης λιανικής τιμής έχοντας τη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα. Οι πολίτες, λόγω και της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης, αδυνατούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς αυξήσεις στα τσιγάρα με αποτέλεσμα η νόμιμη αγορά να έχει χάσει περίπου το 50% του όγκου της, εξηγεί ο κ. Μάλλιος.
Αντί λοιπόν να έρθουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα που ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθεί μια νέα μαύρη τρύπα. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κρισιμότητα του θέματος, στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα βήματα τόσο για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών, συμπληρώνει ο εκπρόσωπος των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού, Νίκος Τζούμας, για τα παράνομα καπνικά.
Να επικρατήσει η λογική. Στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από βαρύγδουπες εξαγγελίες. Καλό θα ήταν πριν από οποιαδήποτε σκέψη αύξησης φόρου – σε λογικά πλαίσια βέβαια – να θωρακίσουμε τη νόμιμη αλυσίδα και όχι να καταδικάζουμε σε μαρασμό χιλιάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις σε έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της χώρας μας! Ζητάμε την ακύρωση του μνημονιακού νόμου που φέρνει τη νέα αύξηση στα καπνικά προϊόντα και την προστασία της νόμιμης αγοράς από τη μάστιγα του λαθρεμπορίου, εκφράζει ο κ. Μάλλιος.