Latest News

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Το παρασκήνιο με τα "χτυπήματα" για τις άδειες των καναλιών - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι (ΕΙΚΟΝΕΣ)



Σίγουρα όσοι πήραν τελικά άδεια για τηλεοπτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας  είναι, λίγο πολύ, οι....
κερδισμένοι αφού πέτυχαν τον στόχο τους, αν και σε κάποιες περιπτώσεις το τίμημα ήταν ιδιαίτερα  υψηλό. 
Χαμένοι είναι όσοι δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια ιδίως όσοι έχουν εν λειτουργία κανάλι παρά το γεγονός ότι έφτασαν να προσφέρουν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι δύο πήραν τις άδειες με λιγότερα χρήματα. 
Μετά από 66 ώρες, το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 246 εκατ. ευρώ και μια πρωτοφανή διαδικασία απομόνωσης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δημοπρατήθηκαν οι τέσσερις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. 
Οι νέοι καναλάρχες, αφού ελεγχεί πρώτα εκ νέου το «πόθεν έσχες» τους, είναι οι κ.κ. Αλαφούζος (ΣΚΑΙ), Καλογρίτσας, Κυριακού (ΑΝΤ1) και Β. Μαρινάκης. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λ.Κρέτσος στις 2:50 τα ξημερώματα. 
Εκτός "νυμφώνος" έμειναν οι κύριοι Σαββίδης, Βαρδινογιάννης, Κοντομηνάς (ALPHA) και το Star Channel.

Οι «νικητές» της δημοπρασίας κατά σειρά:

  1. ΣΚΑΙ (Γιάννης Αλαφούζος) με ποσό 43, 6 εκατ. ευρώ
  2. Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ
  3.  ΑΝΤ1 (Θοδωρής Κυριακού) έναντι 75,9 εκατ. ευρώ
  4. Alter Ego (Βαγγέλης Μαρινάκης) έναντι ποσού 73,9 εκατ. ευρώ

Οι τέσσερις που δεν πήραν άδεια:

- DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED - Ιβάν Σαββίδης: 61,5 εκατ.ευρώ
- ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) - Δημήτρης Κοντομηνάς: 61 εκατ.ευρώ
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) - Βαρδινογιάννης: 18 εκατ.ευρώ
-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) - Βαρδινογιάννης (STAR): 13 εκατ.ευρώ
Όπως φαίνεται και από το τίμημα που τελικά καταβλήθηκε, "σφαγή" έγινε στην τρίτη και την τέταρτη άδεια. Αντιθέτως πολύ χαμηλές ήταν οι προσφορές των δύο εταιρειών συμφερόντων Βαρδινογιάννη, δηλαδή της Κυπριακής με την επωνυμία "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ", όσο και του Star Channel, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 18 και τα 13 εκατομμύρια αντίστοιχα.



Πως εξελίχθηκε ο διαγωνισμός
Την πρώτη άδεια εξασφάλισε σχετικά σύντομα, στις 20:50 το βράδυ της Τρίτης, δηλαδή μέσα σε 10 ώρες διαπραγμάτευσης, ο ΣΚΑΙ, καταβάλλοντας τίμημα 43,6 εκατομμυρίων ευρώ. Είχαν προηγηθεί 56 γύροι "χτυπημάτων" των αντιπάλων σ' αυτό το ιδιότυπο "πόκερ".
Για να δοθεί η δεύτερη άδεια στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης, απαιτήθηκαν 78 "πονταρίσματα" πριν η άδεια καταλήξει στον κ.Καλογρίτσα, έναντι 52,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την τρίτη και την τέταρτη άδεια έγινε πραγματική "σφαγή" με αποτέλεσμα όχι μόνο να επιμηκυνθεί ο χρόνος του διαγωνισμού, αλλά και να εκτοξευθεί το αντίτιμο.
Ο πλειοδότης για την τρίτη άδεια, δηλαδή ο Θ.Κυριακού του ΑΝΤ1, αναδείχθηκε μετά από σχεδόν 19 ώρες διαπραγμάτευσης και κατόπιν 99 γύρων "χτυπημάτων", το τελευταίο από τα οποία ήταν τα 75,9 εκατομμύρια που πρόσφερε ο κ.Κυριακού (11:20 το πρωί της Πέμπτης).
Την ίδια διάρκεια -19 ώρες- είχε ο τελευταίος γύρος για την τέταρτη άδεια, που ολοκληρώθηκε στις 2.35 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κι αφού χρειάστηκαν 117 (!) διαδοχικά "πονταρίσματα" των αντιπάλων που είχαν απομείνει στο τραπέζι, πριν καταλήξει η άδεια στον κ.Μαρινάκη, που κατέβαλε 73,9 εκατομμύρια ευρώ.


Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος (Κ) ενημερώνει τα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για τις τέσσερεις τηλεοπτικέςν άδειες, έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος (Κ) ενημερώνει τα ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας για τις τέσσερεις τηλεοπτικέςν άδειες, έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ

Δηλώσεις Κιμπουρόπουλου (ΣΚΑΙ): 

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια. 
«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας τόνισε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».
«Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» έκλεισε τις δηλώσεις του ο κ. Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι.


Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης
Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη:

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» επισήμανε ο Ιβάν Σαββίδης βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. «Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» συνέχισε ο κ. Σαββίδης μιλώντας στα ρωσικά.
Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, ο Ιβάν Σαββίδης απάντησε «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια». Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ χαρακτήρισε τη διαδικασία «πρωτότυπη» και συμπλήρωσε ότι «θύμιζε λίγο φυλακή».
«Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό» είπε ο Ιβάν Σαββίδης ενώ για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια είπε ότι έφτασε «μέχρι εκεί που έπρεπε». «Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά» αποκάλυψε ο Ιβάν Σαββίδης και έκλεισε τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Εκπλήρωσα την αποστολή μου». 


Ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος
Ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος




Ο επιχειρηματίας Βλαδίμηρος Καλογρίτσας εξέρχεται από το κτίριο της ΓΓΕΕ
Ο επιχειρηματίας Βλαδίμηρος Καλογρίτσας εξέρχεται από το κτίριο της ΓΓΕΕ

Αλκαλάι (STAR): Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι. Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική.
 «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».  
Ο Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οι οποίοι πλήρωσαν και τα περισσότερα χρήματα,  αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, καθώς ήταν οι δύο που πλήρωσαν τα περισσότερα χρήματα για τις άδειες  


Ο Κάρολος Αλκαλάι, στέλεχος του Star, εξέρχεται από το κτίριο της ΓΓΕΕ
Ο Κάρολος Αλκαλάι, στέλεχος του Star, εξέρχεται από το κτίριο της ΓΓΕΕ




Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης
Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης





Φουρλεμάδης: Ο ALPHA θα κινηθεί δικαστικά

Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, διευθύνων σύμβουλος του ALPHA χαρακτήρισε τη διαδικασία «απάνθρωπη, πολύ κουραστική και επίμονη». Σημείωσε πως ο σταθμός έχει ήδη κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας. «Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ ότι τα φανταζόμασταν», είπε.


Ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης
Ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha, Δημήτρης Φουρλεμάδης




Ο Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο Τηλεοπτικού Περιεχομένου συμφερόντων Βαρδινογιάννη ε
Ο Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο Τηλεοπτικού Περιεχομένου συμφερόντων Βαρδινογιάννη ε