Latest News

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

«Κλείδωσε» το πακέτο μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco


Μεταβιβάστηκε και επισήμως το πακέτο των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην Cosco στο...
περιθώριο ειδικής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσία και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Η κινεζική Cosco Shipping Corporation, από σήμερα, θα έχει τον έλεγχο του 51% των μετοχών του ΟΛΠ. Για το υπόλοιπο 16% ο κινεζικός όμιλος καλείται να ολοκληρώσει τις επενδύσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. 
H κινεζική Cosco αναλάβει πλέον και επισήμως τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, καταβάλλοντας 368,5 εκατ. για να αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ.
Ξεκινάει έτσι μια νέα εποχή για τη διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού του Πειραιά
Ειδικότερα, ο κινεζικός όμιλος προβλέπεται να κάνει ως εξής τις πληρωμές:
  • Εντός Αυγούστου αναμένεται να πληρώσει στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, που ανέρχεται σε 280,5 εκατ.
  • Τα επιπλέον 88 εκατ. θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% που θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευθεί να υλοποιήσει.
Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη συναλλαγή προχωρά και ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του νέου μεγαλομετόχου, δηλαδή της Cosco, σε συνεννόηση όμως και με το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο παραμένει μέτοχος με 23% έως ότου μεταβιβαστεί και το υπόλοιπο 16%, σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογηθεί στη συμφωνία μετόχων μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει 7% (από 74% σήμερα), όταν ολοκληρωθεί το project.
Τα σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτούνται, σε μια διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί, και ο νέος μέτοχος ορίσει νέα. Με το που θα συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ., αναδείκνύεται και το νέο management, όπου αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Captain Fu Cheng Qiu, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα, Piraeus Container Terminal.
Στο Δ.Σ. συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δημοσίου, που έχει πλέον έναν περισσότερο εποπτικό ρόλο. Διευκρινίζεται ότι με βάση τον νομικό σχεδιασμό της όλης διαδικασίας, δεν απαιτείται νέα γενική συνέλευση μετόχων για να γίνουν οι παραπάνω αλλαγές. Έτσι θα αποφευχθούν τυχόν νέες «παρενέργειες» και καθυστερήσεις, όπως αυτές που έλαβαν χώρα πρόσφατα, και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα.