Latest News

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Κωνσταντακόπουλοι: Έφεραν την Cosco, τον luxurious τουρισμό και τώρα διεκδικούν το Hilton


Θέση στον νέο επιχειρηματικό χάρτη που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνοα στην Ελλάδα διεκδικεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου....
Με πυλώνες ανάπτυξης την ναυτιλία (Costamare) και τον τουρισμό-hoteling (Costa Navarino), συμμετοχές σε επιχειρήσεις, όπως η Aegean Airlines και η Autohellas και συνεργασίες με επενδυτικούς κολοσσούς όπως η York Capital, ο όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση ενός ακόμη εμβληματικού asset: η ΤΕΜΕΣ, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο διεκδικεί με αξιώσεις την απόκτηση του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα, συμπράττοντας με έναν γνωστό τουρκικό όμιλο, τη Dogus του Φεριτ Σαχένκ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος επιδιώκει να επέκταθεί σε νέα assets. Στο παρελθόν, είχε διεκδικήσει την έκταση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο και αργότερα τον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα, στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Alpha Bank,εμφανίζεται να έχει καταθέσει προσφορά για το Χίλτον, με τους συμβούλους της τράπεζας να αξιολογούν τα δεδομένα.
Εφόσον το εγχείρημα στεφεί με επιτυχία, θα πρόκειται για ένα ακόμη ορόσημο στην ιστορία του ομίλου που “γεννήθηκε” 40 και πλέον χρόνια νωρίτερα, με την αγορά ενός βαποριού....
Το κεφάλαιο Costamare και η Cosco
Η Costamare, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές στον κόσμο που δραστηριοποιείται στη μεταφορά containers, ιδρύθηκε το 1974 από τον αείμνηστο πατριάρχη του ομίλου, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Με καταγωγή από το Διαβολίτσι της Μεσσηνίας, σπούδασε στην Ανώτερη Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και σε ηλικία 39 ετών απέκτησε το πρώτο του πλοίο με προκαταβολή 25.000 δολάρια σε μετρητά και δανεισμό για να εξελιχτεί σε έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες πλοιοκτήτες.
Στον πατριάρχη του ομίλου πιστώνεται μεγάλο μέρος των πρώτων σταδίων της ελληνοκινεζικής ναυτιλιακής συνεργασίας, η οποία οδήγησε στη σύσφιξη των σχέσεων με τον κολοσσό της Cosco και εν τέλει με την είσοδο των Κινέζων στην Ελλάδα ως ένας από τους μεγαλύτερους ξένους στρατηγικούς επενδυτές.
Αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας και μεγάλων ναυπηγήσεων στη Κινα, οι σχέσεις με τη Cosco χτίστηκαν σε γερές βάσεις. Μάλιστα, προ δεκαετίας, καλοκαίρι του 2006, με επικεφαλής τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου υποδέχτηκε την προσέλευση του πλοίου «COSCO Hellas» στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Το «COSCO Hellas», με χωρητικότητα 9.500 κοντέινερ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία στο είδος του και μετέφερε, υπό την ελληνική σημαία, εμπορεύματα για λογαριασμό της COSCO σε όλο τον κόσμο. «Oι δύο λαοί έχουν αρχαίους πολιτισμούς και κάποτε ήταν μαζί. Κάποια στιγμή οι δρόμοι τους χάθηκαν και τώρα ξανασυναντιούνται» είχε πει στην ομιλία του ο ιδρυτής της Costamare.
Από το 1992 η εταιρεία επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο χώρο των containers και συνέχισε να αναπτύσσει σταδιακά το στόλο της. Το 2005 ιδρύεται η Shanghai Costamare που αποτέλεσε βατήρα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με το Πεκίνο, ενώ ο γιός του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου το 2006 παραλαμβάνει τα ηνία της Costamare. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2010 η “Costamare Inc.” πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και σήμερα διαθέτει έναν στόλο 72 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας περίπου 467.000 ΤΕU, συμπεριλαμβανομένων 12 πλοίων υπό κατασκευή. Παράλληλα, έχει υλοποιήσει σημαντικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων ένα joint venture με τη York Capital Management, γιά το “χτίσιμο” νέων πλοίων.
Ο άθλος του Costa Navarino
Ο μύθος θέλει να απαιτήθηκαν πάνω από 2.000 υπογραφές, 28 χρόνια και... πρωθυπουργική παρέμβαση για να νικηθεί το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και να ανοίξει τις πόρτες του το Costa Navarino, ένα ένα υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με αυτόνομες μονάδες, άριστα ενταγμένες στο φυσικό τοπίο της Πελοποννήσου, που έβαλε την Ελλάδα για τα καλά στο χάρτη του luxurious τουρισμού και της παγκόσμιας αγοράς του γκολφ.
Το εγχείρημα της οικογένειας ξεκίνησε το 1982 όταν έγιναν οι πρώτες αγορές γης. Ακολούθησαν και άλλες προσεκτικά επιλεγμένες αγορές γης, ώστε στο σύνολο τους να αποτελέσουν τη βάση των 10.000 στρεμμάτων του Costa Navarino, μια επένδυση που εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 500 εκατ.ευρώ. Στο Navarino Dunes, την πρώτη περιοχή, βρίσκονται δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, «The Romanos, a Luxury Collection Resort» και «The Westin Resort, Costa Navarino» και το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα “The Dunes Course”. Στο Navarino Bay, τη δεύτερη περιοχή, βρίσκεται το signature γήπεδο γκολφ The Bay Course. Τα γήπεδα, εξίσου 18 οπών διαχειρίζεται η Troon Golf, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ.
Η ΤΕΜΕΣ, εταιρεία που ελέγχει το project, βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση ανάπτυξης της επένδυσης, στο πλαίσιο της οποίας προ διετίας ο όμιλος Olayan εισήλθε στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα κεφάλαια που προήλθαν από την ΑΜΚ θα αξιοποιηθούν για για την υλοποίηση του νέου business plan της εταιρείας που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακής μονάδας και γηπέδων γκολφ.
Αναμφισβήτητα, η δημιουργία του Costa Navarino όχι μόνον άλλαξε το τουριστικό προφίλ της χώρας στο εξωτερικό, αλλά ανέδειξε τη Μεσσηνία ως διεθνή προορισμό. Η συμμαχία με τον όμιλο Βασιλάκη (αμφότερες οικογένειες μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean) αλλά και οι συνεργασίες με αεροπορικές εταιρίες όπως της British Airways και της Vueling, έχει ανεβάσει το διεθνές αεροδρόμιο Kαλαμάτας «Bασίλης Kωνσταντακόπουλος» στην 3η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στην Eυρώπη με 9 απευθείας προορισμούς, κάτι που συνδράμει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Costa Navarino.
Το μεγαλύτερο, όμως, κέρδος, για πολλούς, είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της Μεσσηνίας. Τοπικά προϊόντα και πρωτοβουλίες αξιοποιούνται μέσω της Navarino Icons, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομική παράδοση του τόπου σε Ελλάδα και εξωτερικό. economy365.gr