Latest News

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: «Κλείδωσε» η πρώτη άδεια (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)


Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία της δημοπρασίας για την πρώτη άδεια έχει...
ήδη ολοκληρωθεί.
Ξεκίνησε ήδη η δημοπρασία για τη δεύτερη.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το ποιος πήρε την πρώτη άδεια, ούτε το ποσό για το οποίο δημοπρατήθηκε. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους τέσσερις  καθώς και τα ποσά για τα οποία δημοπρατήθηκαν.
Υπάρχουν ενδείξεις πως μετά τη δημοπρασία και της δεύτερης άδειας θα διακόψουν για να ξεκουραστούν και θα συνεχίσουν αύριο.
Στο ασφυκτικά φρουρούμενο κτήριο της Γ.Γ. Ενημέρωσης βρίσκονται απομονωμένες οι αντιπροσωπείες των ενδιαφερομένων, οι οποίες εμφανίσθηκαν το πρωί με… βαλίτσες, ανεμιστήρες και ό,τι άλλο χρειαζόταν για την παραμονή τους στο κτήριο ως το τέλος της διαδικασίας, μια και είναι όλοι υποχρεωμένοι να παραμείνουν ως το τέλος, ακόμη κι αν έχει παραχωρηθεί η πρώτη άδεια. όπως επαναβεβαίωσε ο Γ. Γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Αυτό αποσκοπεί στο να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή για τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι.
Το πρωί ενημερώθηκαν για την πορεία της διαδικασίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάςκαι ο γ.γ. Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι το μεσημέρι μεταφέρθηκε εκτός κτηρίου, με ασθενοφόρο, μέλος της επιτροπής, το οποίο είχε μπει το πρωί με τον ίδιο τρόπο, καθώς νοσηλευόταν ήδη, αλλά ήταν υποχρεωτικό να παραστεί.

Το χρονικό των αφίξεων:
Στις 7:15 προσήλθε ο γενικός διευθυντής του  STAR Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος ευχήθηκε "καλό κουράγιο" σε όλους, καθώς η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ίσως και δύο μέρες.
Στις 7.30 προσήλθε ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Όπως ορίζει ο κανονισμός οι υποψήφιοι και οι συνεργάτες τους παραδίδουν κινητά και όλες τους τις ηλεκτρονικές συσκευές στην είσοδο, καθώς δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα εκτός και εντός του κτιρίου, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας για την διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.
Στις 7.40 προσήλθε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ προηγήθηκε η δικηγόρος του, κα Κουτσαφτάκη. Κάποιοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τον χειροκρότησαν. Ο κ.Μαρινάκης εισήλθε στη Γενική Γραμματεία, χωρίς να δεχτεί να κάνει δήλωση.

Στις 7.50 προσήλθε ο Διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΙ Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως "πάμε να πληρώσουμε λύτρα για να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Αυτά τα λύτρα πάμε να διαπραγματευτούμε σήμερα".
Ερωτηθείς για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα λάβει χώρα η διαδικασία, ο κ. Κιμπουρόπουλος τόνισε πως δεν αισθάνεται ταπεινωμένος – όχι λόγω των συνθηκών – αλλά επειδή έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά τη συντεταγμένη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, την αρχή της πολυφωνίας στην ενημέρωση, τις θέσεις εργασίας που αφορούν το μέλλον ανθρώπων και οικογενειών.
Στις 8.00 προσήλθε ο γιος του ιδιοκτήτη του ΑΝΤ1 και αντιπρόεδρος του σταθμού Θοδωρής Κυριακού, μαζί με τον γενικό διευθυντή της τηλεόρασης Στρατή Λιαρέλη. Μάλιστα ήταν η πιο "πολυπληθής" αποστολή, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι μαζί τους είχαν και στρώματα ύπνου.
Ο εκπρόσωπος του ALPHA  κ. Φουρλεμάδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα που κατατέθηκε εκπρόσθεσμα λέγοντας πως δεν έπρεπε να γίνει δεκτή. Στη συνέχεια ευχήθηκε καλή τύχη και μπήκε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας που έχει μετατραπεί σε φρούριο.
Στις 8.15 έφθασε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ο μεγαλομετόχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.Ο κ.Σαββίδης θα εκπροσωπήσει αυτοπροσώπως τη Dimera Media στη δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.
Στις 8.30 προσήλθε ο διευθύνων σύμβουλος του Star, κ. Κυριακόπουλος ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυπριακή "Ανεξάρτητος Πάροχος".

Η προσέλευση μέλους της επιτροπής με ασθενοφόρο:
Μέλος της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού προσήλθε με...ασθενοφόρο, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν επιτρεπόταν να απέχει της διαδιακασίας.

Η διαδικασία:
Στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου, έχουν τοποθετηθεί εννιά υπολογιστές, ένας για τον εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου, με λογισμικό της Singular Logic. Στην αίθουσα αυτή θα βρίσκονται μόνο οι ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της ΓΓΕΕ, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα παρακολουθούν τη διαδικασία για λογαριασμό τους.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι με τους υπόλοιπους τέσσερις συνεργάτες τους θα μεταφερθούν σε απομονωμένους χώρους, σε γραφεία σε διαφορετικούς ορόφους του κτιρίου, απ’ όπου θα δίνουν τις προσφορές.
Έξι από αυτούς τους απομονωμένους χώρους θα διαθέτουν κάμερες που θα μεταδίδουν εικόνα σε δύο γιγαντοοθόνες στην κεντρική αίθουσα με split screen. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος των υποψηφίων για το αν παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτια από την ειδική επιτροπή, τους ειδικά διαπιστευμένους υπαλλήλους και εκπροσώπους τους
Κάθε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα δημοπρατηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η Ειδική Επιτροπή θα ξεκινήσει την δημοπρασία με τιμή εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.
Όταν θα έχουν απομείνει μόνο δύο από τους συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη φάση. Τότε, οι δύο υποψήφιοι θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο.
Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η πιο «ισχυρή» θα επικρατήσει.
Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφορές που θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι είναι δεσμευτικές. Δηλαδή, ένας υποψήφιος που θα διεκδικήσει μια άδεια με «Χ» ποσό, δεν θα μπορεί να γίνει πλειοδότης άλλης άδειας με προσφορά μικρότερη από «Χ».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της τροχαίας βρίσκονται στους δρόμους περιμετρικά του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπου έχει απαγορευτεί η στάση και στάθμευση στα οχήματα, ενώ γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι.
Όμως και εντός του κτιρίου ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η Γενική Γραμματεία, έχει σφραγιστεί από το απόγευμα της Δευτέρας και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν που δεν σχετίζεται με τη διενέργεια του διαγωνισμού.
 
8 οι υποψήφιοι
Με οκτώ υποψηφιότητες ξεκινά η δημοπρασία για τη διεκδίκηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών μετά την απόρριψη από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού της υποψηφιότητας της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ Α.Ε. (E RADIO-TV), από ενστάσεις που κατατέθηκαν επί της εγκυρότητας της εγγυητικής επιστολής που προσκόμισε, η οποία ήταν διάρκειας 36 ημέρων και όχι 365, όπως έπρεπε, ενώ επιπλέον ήταν μεταβιβάσιμη. 
Η επιτροπή έκανε δεκτή αντιθέτως την εγγυητική επιστολή της ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.), για την οποία επίσης είχαν υποβληθεί ενστάσεις για εκπρόθεσμη κατάθεσή της.
Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής 8 υποψήφιοι:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).