Latest News

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Δουλέμποροι διαφημίζουν μέσω ίντερνετ απόβαση προσφύγων στην Ελλάδα


Κύκλωμα δουλεμπόρων διαφημίζει μέσω ίντερνετ την επιτυχή έλευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στη Χίο, ανεβάζοντας... στο Facebook φωτογραφία που απεικονίζει πρόσφυγες με κόκκινα σωσίβια σε παραλία της Χίου, λίγα μόλις λεπτά μετά την αποβίβασή τους από τα φουσκωτά. 
Πρόκειται για 49 άτομα τα οποία ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια το πρωί της περασμένης Παρασκευής και εντοπίστηκαν τελικά από σκάφος του Λιμενικού.   
Οι διακινητές τους είχαν στοιβάξει όλους μέσα σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία δεν άντεξε το βάρος, με αποτέλεσμα το φουσκωτό να μείνει ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή «Νενήτα», νότια της Χίου. Οι λιμενικοί διέκριναν το περιστατικό και προχώρησαν σε επιχείρηση διάσωσης πριν υπάρξουν θύματα. Η  συμμορία που διαφημίζει το «έργο» της είναι μια από τις οργανώσεις διακινητών οι οποίες ενεργοποίησαν ξανά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τους λογαριασμούς τους στα social media στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν «πελάτες» για τα ελληνικά νησιά.
   Η «διαφήμιση» της επιχείρησης έγινε χθες στο facebook αποδεικνύοντας ότι τα κυκλώματα εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα ακόμα και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.   Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαχειριστές των σελίδων αυτών βρίσκονται εκτός Ελλάδας και έτσι δεν είναι εύκολο για τις ελληνικές αρχές να «κατεβάσουν» τους λογαριασμούς των διακινητών και να τους εντοπίσουν. Το ίδιο κύκλωμα είχε αναρτήσει πρόσφατα ότι ξεκινά ταξίδια για τη Λέσβο με 600 δολάρια κατ’ άτομο, προσφέροντας δωρεάν θέσεις στο σκάφος για τα βρέφη.