Latest News

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Θρίλερ στην αγορά για το μέλλον της εταιρείας Μαρινόπουλος


Σε αδύναμο κρίκο που μπορεί με το σπάσιμο του να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην ελληνική οικονομία, εξελίσσεται το θρίλερ για το μέλλον της...
εταιρείας Μαρινόπουλος.
Ο χρόνος προκειμένου να βρεθεί λύση περνά επικίνδυνα για την συγκεκριμένη επιχείρηση και η ελληνική οικονομία και πολιτική ηγεσία αγωνιούν.
Άλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Για πάνω από μια τετραετία τα προβλήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας «κρύβονταν κάτω από το χαλί» και αρκετοί προμηθευτές της έκαναν τα στραβά μάτια, εκτιμώντας ότι είναι καλύτερα να έχουν μια θέση στα ράφια σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας -κερδίζοντας πόντους έναντι του ανταγωνισμού- παρά να είναι εκτός.
Κι επειδή το να κάνεις ότι δεν ασχολείσαι με το πρόβλημα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κι αυτό θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας, η ώρα του λογαριασμού έφτασε.
Έτσι τώρα, τελευταία στιγμή, ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα τον πληρώσει. Και κυρίως, πως…
Το μέγεθος του λογαριασμού είναι δυσβάσταχτο για όλους πλέον. Όχι μόνο για την αλυσίδα Μαρινόπουλος, ούτε αποκλειστικά και μόνο για τους 13.000 εργαζόμενους της, αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Αν το κλείσιμο της «Ηλεκτρονικής» με 400 ανθρώπους προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία, αλλά ακόμη περισσότερο στην αγορά εργασίας, μία πτώχευση της Μαρινόπουλος σε περίπτωση «ατυχήματος» θα προκαλέσει πολλαπλάσια ζημιά.
Το άνοιγμα της αλυσίδας Μαρινόπουλος στην αγορά εκτιμάται σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό από τότε που έσπασε το deal με την Carrefour. Ποσό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ της χώρας.
Επιπλέον περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες κατά βάση ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ως βασικό πελάτη τους την αλυσίδα Μαρινόπουλος. Για αυτές τις εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην επαρχία, ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος, θα σημάνει το δικό τους «κανόνι» που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει ως ντόμινο δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Αν συνυπολογίσουμε σ’ αυτό τώρα και τις οικογένειες που ζούνε από αυτές τις εταιρείες, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε το μέγεθος της ζημιάς.
Την ωρολογιακή αυτή βόμβα, ούτε η κυβέρνηση προφανέστατα επιθυμεί να σκάσει στα χέρια της αλλά ούτε και οι τράπεζες. Μπορεί οι τελευταίες να έχουν σχετικά ελεγχόμενη έκθεση στη Μαρινόπουλος, έχουν όμως πελάτες που έχουν μεγάλη έκθεση στην αλυσίδα.
Κανείς λοιπόν, δεν θέλει κάτι τέτοιο να συμβεί τελικά, όχι μόνο για τα «φέσια» που ένα τέτοιο γεγονός θα κληρονομήσει στην αγορά –που μόνο αυτό δεν χρειάζεται τώρα- αλλά ακόμη περισσότερο κι από αυτό γιατί ανησυχούν –βάσιμα- πως ο τζίρος που έκανε ο Μαρινόπουλος θα χαθεί εντελώς από την αγορά.
Κι αυτό στην σημερινή συγκυρία δεν αναπληρώνεται με τίποτα. Παρόλο που οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου τρέχουν με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ( με ορισμένους δε, να καταγράφουν διψήφια ποσοστά),πάλι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Μαρινόπουλος. economy365.gr