Latest News

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Αγωνία για 12.000 εργαζόμενους στη Μαρινόπουλος - Αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα


Αναβλήθηκε η συζήτηση για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο... άρθρο 99. 
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο, εκπρόσωποι πιστωτών που πληροφορήθηκαν ότι συζητείτο η υπόθεση παρενέβησαν την τελευταία στιγμή, με επιχείρημα τη θέλησή τους να ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα την απόρριψη της αιτήσεως. 
Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση για την Ιη Ιουλίου στις 11:00, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο.
Με εντολή επίσης του δικαστηρίου, δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στη Μαρινόπουλος έως την Παρασκευή.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνει ότι «από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.
Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα υπέβαλλε η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία συζητείται στο Πρωτοδικείο το μεσημέρι...
της Τρίτης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αίτηση υπεβλήθη για υπαγωγή στο Αρθρο 106Β, δηλαδή Πτώχευση εν λειτουργία. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αίτηση αφορούσε στο άρθρο 99. 
Από το περιβάλλον της εταιρείας τονίζεται πως πρόκειται για την μοναδική επιλογή που είχε η αλυσίδα προκειμένου να διασφαλίσει την λειτουργία της σαν βιώσιμη οικονομική μονάδα και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και οι οφειλές προς τους προμηθευτές. Ακόμη οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα αποτελεί το πρώτο βήμα για την σταδιακή μετάβαση σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια συνολική και μακροπρόθεσμη λύση
Η αγορά θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς οι πιέσεις που ασκούνται στην αλυσίδα είναι ασφυκτικές ενώ το deal με τον Σκλαβενίτη έχει μπει «στον πάγο» μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ανοιχτές περίπου 2000 δικαστικές υποθέσεις της αλυσίδας με προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ πληροφορίες θέλουν την τελευταία εβδομάδα να έχει εκδοθεί πολύ μεγάλος αριθμός διαταγών πληρωμής για την Μαρινόπουλος
Υπενθυμίζεται πως η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση της την προηγούμενη εβδομάδα σημείωνε πως «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν» Επίσης, ανέφερε πως παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης». Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως «αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνηςμε το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54  ετών».
Όσον αφορά την συνέχεια, ο όμιλος Σκλαβενίτης φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Μαρινόπουλος, ενώ όπως έχει αναφέρει το economy365.gr υπάρχει και αμερικάνικο fund που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλια,  το οποίο έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον.  
Mέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Μαρινόπουλος