Latest News

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Κ.Κατσαφάδος: Αλαλούμ με τις εγγραφές σε Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Το αλαλούμ με τις εγγραφές σε Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία επισημαίνει ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος σε ερώτηση...
που κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.
 Η αναστάτωση έχει προκληθεί στους γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο, εγκύκλιος του Υπουργείου για την εγγραφή μαθητών σε ολοήμερα τμήματα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα σχολεία είναι είτε οι γονείς να εργάζονται, είτε να έχουν κάρτα ανεργίας, είτε να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, «είναι απαράδεκτο και δε συνάδει με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, να ζητούν από τους γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, βεβαιώσεις ότι είναι τοξικομανείς ή φυλακισμένοι. Είναι δεδομένο ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά στιγματίζονται, ενώ παράλληλα παραβιάζεται η αρχή προσωπικών δεδομένων.»
Ο βουλευτής τονίζει ακόμη ότι για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως τετραθέσια και πενταθέσια τα οποία είναι ελάχιστα, δεν είναι απαραίτητη αυτή η προϋπόθεση, ενώ για τα εξαθέσια και άνω Δημοτικά σχολεία καθώς και για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων που είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι πολλοί γονείς πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη μελέτη - προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής.
Αναφερόμενος στην πρωινή ζώνη, που σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πραγματοποιείται μετά από απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, ο κ. Κατσαφάδος επικαλείται πρόταση της Ένωσης των Διευθυντών Σχολείων ΠΕ, σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία του εν λόγω τμήματος να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.»