Latest News

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αυτό είναι το κόστος για την Ελλάδα από την περίοδο Βαρουφάκη


Αν υπολογιστεί η απώλεια στο ΑΕΠ, το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη για την Ελλάδα ξεπέρασε τα...
100 δισ. ευρώ! 
Αυτό τουλάχιστον  εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα στη σχετική ερώτηση απάντησε: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο».
Στην τοποθέτηση της Σίας Κοσιώνη: «Συνεπώς ανακουφιστήκατε όταν η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόταν το περασμένο καλοκαίρι» απάντησε: «Ως δημοκράτης, πρέπει να ζήσω με οποιαδήποτε απόφαση των πολιτών. Η αλλαγή των κυβερνήσεων είναι κάτι κανονικό στις δημοκρατίες, αλλά σαφώς εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση -και ειδικά τον τότε υπουργό οικονομικών, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Τα πράγματα χάλασαν, οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».
Επίσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι «Ευαίσθητη πολιτικά περιοχή» το θέμα των εργασιακών που ανοίγει στην επόμενη αξιολόγηση, το φθινόπωρο.
Παραδέχθηκε ότι αυτά τα ζητήματα προκαλούν αντιδράσεις και προέτρεψε την Αθήνα να δει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γερμανία, που χάρη στις μεταρρυθμίσεις έριξε την ανεργία. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν των μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις άφησε αιχμές για υπουργούς, λέγοντας ότι δεν τις υποστηρίζουν όλοι. Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «είναι σημαντικό μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό».
Σχετικά με την αδιάλλακτη στάση του, στις πιέσεις ακόμα και του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που αποφασίσθηκαν πρόσφατα, είπε ότι «τέτοια πλεονάσματα για το 2018 ήταν ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό», είπε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν βλέπει καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στην υποδόση των 2,8 δισ ευρώ της πρώτης αξιολόγησης είπε «προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο».