Latest News

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ποσειδώνια 2016: Το στήσιμο Τσίπρα, η ομιλία στα αγγλικά και η πρόσκληση στους εφοπλιστές



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» στα Σπάτα, με καθυστέρηση...

μίας ώρας (λίγο μετά τις 19:00, αν και ήταν προγραμματισμένο για τις 18:00). 
Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τόσο να προκαλέσει τη δυσφορία των παριστάμενων (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης), όσο και η υποδοχή της οποίας έτυχε να είναι ιδιαιτέρως «ψυχρή», με ελάχιστα, «χλιαρά» χειροκροτήματα.
Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας τα «Ποσειδώνια 2016».

Στην ομιλία του, που έγινε στα αγγλικά παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ.  Κάλεσε ωστόσο του εφοπλιστές να κάνουν επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός αλλά και να ανασυστήσουν την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.
«Νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν ότι καταβάλουμε προσπάθειες να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που παρέχει προστιθέμενη αξία στη χώρα» σημείωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.
Aναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση».   Σε αναφορά του για το χρέος και την αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους όποτε κρίνεται σκόπιμο, το χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη». Υπογράμμισε δε ότι «το Grexit φεύγει τελείως από το τραπέζι», αλλά και ότι «η κρίση μας βοήθησε να αλλάξουμε σελίδα». Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της ύφεσης, ανέφερε ο επίσης ο Πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Από το βήμα της Έκθεσης ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».
«Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» τη μεγαλύτερη σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας, θεσμό διεθνούς κύρους, γιορτή της ναυτικής βιομηχανίας και σημείο συνάντησης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Είπε ότι για το 2016 καταγράφεται νέο ρεκόρ συμμετοχών, περισσότερες από 1.800 εταιρείες και οργανισμοί από τουλάχιστον 90 χώρες, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, άφησε αιχμές για την ΕΕ, τονίζοντας ότι, με την πολιτική της, θα πρέπει να στηρίζει τη ναυτιλία, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Ταυτόρονα, με το βλέμμα και πάλι στην Ευρώπη, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μην καταρρεύσει ο κλάδος της ναυτιλίας.