Latest News

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ντροπή! Απόλυτη ξεφτίλα στους καταυλισμούς μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Εικόνες ντροπής στο λιμάνι του Πειραιά. Άθλιες συνθήκες υγιεινής, σκουπίδια παντού, ούτε καν υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο ζουν περίπου 2.000 πρόσφυγες... και μετανάστες 

Σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά τις οποίες σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ο Πειραιάς θα εκκενώνονταν από τους μετανάστες και πρόσφυγες. Για άλλη μια φορά όμως τα χρονοδιαγράμματα των αρμόδιων έπεσαν έξω με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα σε χώρους του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας να παραμένουν περίπου 2000 χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διαβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αν και ο πληθυσμός των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά έχει μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο στο χώρο της πέτρινης αποθήκης αλλά και στην προβλήτα Ε1 που έχουν στηθεί οι εκατοντάδες σκηνές, οι λέξεις ωχριούν για να περιγράψουν την απόλυτη πραγματικότητα. Σκουπίδια βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στις σκηνές, ενώ οι συνθήκες υγιεινής μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς απαράδεκτες. Τα άτομα που έχουν επιφορτιστεί με την καθαριότητα των χώρων μπορεί να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο ο αριθμός τους δεν είναι ικανός για να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. 





Παιδία περπάτουν πάνω σε βρώμικα νερά, ενώ μωρά παίζουν δίπλα σε απορρίματα τα οποία παραμένουν στο ίδιο σημείο για αρκετές ημέρες. Ο φακός του protothema.gr κατέγραψε για άλλη μια φορά σοκαριστικές εικόνες από την καθημερινότητα των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά. Στον εσωτερικό χώρο της πέτρινης αποθήκης συνωστίζονται περίπου 100 σκηνές. Σε αυτές ζουν τετρακόσια και πλέον άτομα εκ των οποίων τα περίσσοτερα μικρά παιδιά. Οι μητέρες τους κάνουν το παν έτσι ώστε να τα προστατέψουν από τις ασθένειες αλλά και από τη βρωμία. Οσο όμως κι αν προσπάθουν δεν μπορούν να... οχυρώσουν τα αγαπήμενα τους πρόσωπα στο βαθμό που θέλουν. Η πληθώρα των ατόμων που βρίσκεται μέσα στην περινη απόθηκη γρήγορα μηδενίζει κάθε ενέργεια τους. Στο συγκέκριμένο κλειστό χώρο επικρατεί δυσωδία. Οι τρεις πόρτες που είναι ανοιχτές δεν είναι αρκετές για να... αναπνέυσει ο χώρος από καθαρό αέρα, ενώ ο καυτός ηλίος που από τις επόμενες ημέρες θα... δεσπόζει στον αττικό ουράνο κι η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

Πάνω από κάθε σκηνή υπάρχουν αυτοσχέδιες απλώστρες, ενώ οι τρεις βρύσες που τοποθετήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τις μπουγάδες των μεταναστών δεν επαρκούν, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν με τις ώρες υπομονετικά στη σειρά τους για να πλύνουν τα ελάχιστα ρούχα τους. Οι χημικές τουαλέτες στην πέτρινη αποθήκη εκτός του ότι είναι λίγες είναι και απλησίαστες. Συχνά πλημμυρίζουν ακαθαρσίες και βρώμικα νερά με αποτέλεσμα πολλοί από τους πρόσφυγες να επιλέγουν κάποιους άλλους από τους χώρους του λιμανιού.





Τις ίδιες εικόνες αντικρίζει κάποιος και στην προβλήτα Ε1. Αν και το κτήριο του επιβατικού σταθμού εμφανίζει πλεόν... πληρότητα της τάξεως του 50% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, τα πάρκινγκ και οι υπαίθριοι χώροι που το περιβάλλουν παράμενουν ακόμα κατακλυσμένοι από πρόσφυγες. Εκεί οι μητέρες εκτός των άλλων έχουν να προστατέψουν τα παιδιά τους κι από τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς ακόμα και βρέφη παίζουν δίπλα από τους δρόμους που οδηγούν στα πλοία της γραμμής για τα νησία του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πρόσφυγες όπου πλέον το έχουν πάρει απόφαση ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό και πρόκειμένου να κάνουν τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών τους όσο το δυνατόν καλύτερες ενώνουν τρεις και τέσσερις σκηνές για να κοιμούνται πιο άνετα. Στην Ε1 οι θάμνοι, τα δέντρα, οι συρμάτινες περιφράξεις αλλά και οι στάσεις των λεωφορείων χρησιμοποιούνται ως απλώστρες, ενω κι εδώ οι χημικές τουαλέτες είναι λίγες.

protothema.gr