Latest News

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

«Φωτιά» βάζουν τα έγγραφα για τις offshore από τις αποκαλύψεις των Panama Papers


Την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν οι πρώτες αντιδράσεις για τις ηχηρές αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers για τη φοροδιαφυγή και τις παράνομες... δραστηριότητες εταιριών, ηγετών, επιχειρηματιών και διασημοτήτων, μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες» δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες».
Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι' αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ' αυτές τις αποκαλύψεις.
Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τη Δευτέρα να της δοθεί άμεσα αντίγραφο των εγγράφων, προκειμένου να μελετήσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση για πιθανή φοροδιαφυγή. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα είναι και το όνομα του πατέρα του Κάμερον, Ίαν Κάμερον, καθώς και μέλη των Συντηρητικών. Το γραφείο του Κάμερον έχει αρνηθεί να σχολιάσει. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα δεδομένα και θα ενεργήσουμε γρήγορα και σωστά» είπε κυβερνητική αξιωματούχος.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Περβέζ Ρασίντ, έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος φέρεται να διέθετε offshore εταιρείες. «Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τα περιουσιακά του στοιχεία, να τα πετάξει στη θάλασσα, να τα πουλήσει, ή να συστήσει καταπίστευμα. Δεν υπάρχει εγκληματική πράξη, ούτε στη βάση του πακιστανικού νόμου, ούτε της διεθνούς νομοθεσίας» σημείωσε.
Έρευνες υπόσχονται εποπτικές αρχές
Οι εποπτικές αρχές ορισμένων χωρών, εταιρείες και τραπεζικοί οργανισμοί των οποίων αναφέρονται  στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα υπόσχονται έρευνα για τις αποκαλύψεις.
Η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών της Σουηδίας έχει έρθει σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο, για να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παράδεισους. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες» είπε ο επικεφαλής της FSA.

Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών της Αυστρίας διερευνά κατά πόσον η Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες, καθώς αναφέρθηκαν στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η ρυθμιστική αρχή της Νορβηγίας αναφέρει ότι η αποκάλυψη ότι η νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες να στήσουν offshore εταιρείες στις Σεϋχέλλες θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημείωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.