Latest News

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πάσχα με πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Εξαιρετικά δύσκολο - για να μην πούμε αδύνατο είναι να αδειάσει από τους πρόσφυγες και μετανάστες το λιμάνι του Πειραιά μέσα στις επόμενες... δέκα ημέρες. 
Κάτι τέτοιο τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς αν έχει σχέση με την πραγματικότητα παρά τα όσα ανέφερε ο ο υπουργός  Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που ήταν μαραθώνια και κούρασε όσους έτυχε να την παρακολουθήσουν από την αρχή έως το τέλος.  
Αναφερόμενος στις προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, σε 3.675 άτομα, ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι. όπου όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στο συγκεκριμένο χώρο, που έφθασαν και τις 6.000 άτομα, δεν επηρεάστηκε καμία λιμενική λειτουργία!
(σ.σ. Μιλάει για το μεγαλύτερο μέρος όχι όλο το λιμάνι και , 

Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας είπε ότι στο Σκαραμαγκά θα υπάρχουν τρεις τομείς των 1.000 ατόμων. Ήδη«γέμισε» ο πρώτος τομέας και την επόμενη εβδομάδα -αφού πρώτα έχει διαμορφωθεί ο χώρος, και για αυτό εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία του Στρατού- θα μεταφερθούν άλλα 1.000 άτομα, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν δημιουργηθεί νέες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (έως 700 άτομα) και μια νέα πτέρυγα στην Μαλακάσα (έως 500 άτομα).


Για το γεγονός ότι ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε3 άδειασε νωρίτερα σε σχέση με τους άλλους σταθμούς, είπε ότι γειτνίαζε σε περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη κίνηση και είχε αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι η πύλη που εξυπηρετεί επιβάτες και οχήματα με προορισμό την Κρήτη, εξήγησε. 

Υπογράμμισε ότι εξ αρχής είχε αναφερθεί ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνιμη δομή παραμονής, αλλά χώρος για μεταβατική στάση των προσφύγων και μεταναστών προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλα σημεία.

Για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά επισήμανε ότι ήταν όλες καταγεγραμμένες, υπογραμμίζοντας ότι για όσες δεν ήταν σαφής ο χαρακτήρας τους υπήρχε επόπτευση για να διαπιστωθεί εάν περιορίζονταν στην αποστολή που προβλέπονταν από το καταστατικό τους.

Για τους αλληλέγγυους είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν υποδειγματική συνεισφορά και εξήρε το έργο τους, σημειώνοντας ότι παράλληλα δεν άφησαν ελεύθερο πεδίο για την δράση ατόμων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες. 

Ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε, επίσης, λανθασμένες και αποπροσανατολιστικές τις κινήσεις ανθρώπων που κινούνταν στο λιμάνι ως μέλη πολιτικών οργανώσεων ή ομάδων και παρέμβαιναν λέγοντας στους πρόσφυγες να παλέψουν για να ανοίξουν τα σύνορα.

Υποστήριξε ότι ήταν επιτυχημένη την καθημερινή διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται να μιλά κανείς για επιτυχία όταν αναφέρεται στις συνθήκες διαμονής και όταν κοιμούνται οι άνθρωποι στο πάτωμα ή σε σκηνές.

Αναφερόμενος στην κρουαζιέρα είπε ότι ο κλάδος δεν επηρεάστηκε ούτε κατά διάνοια(!) και συμπλήρωσε: 

«Δέχομαι ότι οι εικόνες που μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν, και αυτό μπορεί να έχει μια αρνητική επίπτωση στην κρουαζιέρα.

»Έχει όμως και άλλη μια παράμετρο. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ την γνωρίζουν καλά. Την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση κάποιων δεδομένων από τους tour operators και τα γραφεία για να ρίξουν τις τιμές. Αυτό το παιχνίδι της δημοσιότητας και της έντασης στο λιμάνι του Πειραιά έχει και σκοπιμότητες».

Επιπροσθέτως, είπε ότι το Λιμενικό Σώμα έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς όσες εντάσεις δημιουργήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ανέφερε ότι έχουν ληφθεί συστηματικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον εντοπισμό κάθε τι περίεργου που κινείται στο λιμάνι με στόχους ανομίας, δημιουργίας τεχνητών εντάσεων, με σκοπιμότητες κερδοσκοπικές και άλλες παρεμβάσεις.

Μα καλά είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που εμφανίζει το λιμάνι  με τους πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σκηνές ακόμη και δίπλα από το υπουργείο;
Το Πάσχα θα υπάρχουν μετανάστες στο λιμάνι...