Latest News

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Πάπας: Έφθασε στην Λέσβο και στέλνει μηνύματα


Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην χώρα μας έπειτα από 15 χρόνια και η Λέσβος έχει τεθεί σε κατάσταση...
«κόκκινου συναγερμού». 
Η σημερινή επίσκεψη του Ποντίφικα στο μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου προκείμενου δείξει την έμπρακτη συμπαράσταση του στους πρόσφυγες, έχει μετατρέψει τη Μυτιλήνη αλλά και τους χώρους που θα διαβεί και θα επισκεφτεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ένα... απόρθητο φρούριο.





Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, οι κάτοικοι του νησιού έχουν ακροβολιστεί στις θέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αντικρίσουν από κοντά τον ηγέτη της καθολικής εκκλησίας, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Μυτιλήνης αποφάσισε να κλείσουν στις 12:30 όλα τα καταστήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να δώσουν το παρών στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της πόλης.

Τα τεχνικά συνεργεία μέχρι και πριν λίγη ώρα εργάζονταν πυρετωδώς προκειμένου να επιδιορθώσουν και τις τελευταίες ατέλειες, ενώ μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατάφεραν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να μετατρέψουν τη Λέσβο σε ένα πεντακάθαρο νησί. Οι δρόμοι πλύθηκαν, τα φρεάτια βάφτηκαν, ενώ το hot spot στη Μόρια, άλλαξε μορφή. Σκηνές μοιράστηκαν σε όσα άτομα δεν είχαν, ενώ σβήστηκαν όλα τα συνθήματα που κοσμούσαν τα μέρη των εξωτερικών του τοίχων. Παράλληλα... εξαφανίστηκε και η ομάδα των μεταναστών από το Πακιστάν όπου καθημερινά δημιουργούσε προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και έφτασε στις 10:10 (ώρα Ελλάδος) στην Μυτιλήνη.



Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες θα καλυφθεί από 400 περίπου δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα 53 ξένοι δημοσιογράφοι θα ταξιδέψουν στην ίδια πτήση με τον Ποντιφικά και θα βρίσκονται δίπλα του κάθε στιγμή. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο για την επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο εργάστηκαν συστηματικά για 15 και πλέον ημέρες περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες κληρικοί και κρατικοί λειτουργοί από Ελλάδα και Βατικανό.



Συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Λέσβο λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί και αμέσως συναντήθηκε με τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία που  ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.





«Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση στον  πόλεμο και το διωγμό. Η Ελλάδα δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Άφιξη στη Λέσβο», ήταν μία ακόμη ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.




Οι τρεις αυτοκινητοπομπές και οι 400 δημοσιογράφοι
Τον Ποντίφικα θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενώ αμέσως μετά θα τον καλωσορίσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β και ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής με ανάκρουση εθνικών ύμνων και θα γίνει παρουσίαση των συνοδειών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού απαγορεύεται στην ίδια αυτοκινητοπομπή που ακολουθεί τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να συμμετέχει εκπρόσωπος άλλου κράτους. Ετσι λοιπόν θα δημιουργηθούν τρεις ξεχωριστές αυτοκινητοπομπές. Στη μια απο αυτές θα ηγείται ο Πάπας Φραγκίσκος, στη άλλη ο Αλέξης Τσίπρας και στην τρίτη οι κεφαλές της ορθόδοξης εκκλησίας. Στο ειδικό όχημα που θα μεταφέρει τον Ποντίφικα θα επιβιβαστεί μαζί του κι ένας καμεραμάν ο οποίος θα αποθανατίσει την κάθε στιγμή του από την επίσκεψη του στη Λέσβο. Λίγο πριν τις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, προκειμένου να να μεταβεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια για να υποδεχτεί τον Πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αναμένεται να φτάσουν στο hot spot στις 11:15. Την ίδια ώρα,όμως το νησί του Βορείου Αιγαίου θα αστυνομοκρατείται. Εκατοντάδες άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας θα ακροβολιστούν σε καίρια σημεία προκειμένου να ελέγχουν τα πάντα και τους πάντες. Μάλιστα στάλθηκαν και κλιμάκια ειδικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ από την Αθήνα, ενώ θα υπάρχει και εναέρια κάλυψη από ελικόπτερο που θα πετάει πάνω από τις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Πάπας αλλά και από τους χώρους που θα επισκεφτεί. Παράλληλα στο νησί βρίσκονται και οχήματα τα οποία φέρουν ιταλικές κι ολλανδικές πινακίδες, καθώς ανήκουν στις υπηρεσίες του Βατικανό και στα οποία θα επιβαίνουν άτομα της ασφαλείας του Ποντίφικα αλλά και αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. 



Το γεύμα με τους 300 πρόσφυγες
Μετά την υποδοχή από τον Πρωθυπουργό στο Κέντρο της Μόριας, οι τρεις ιεράρχες θα απευθύνουν χαιρετισμούς, ενώ στις 12:25 θα πραγματοποιήσουν τις ομιλίες τους. Στις 12:40 θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και στη συνέχεια όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα γευματίσουν μαζί με 300 πρόσφυγες, με το μενού να περιλαμβάνει ριζότο, μανιτάρια, ελιές και χαλβά νηστίσιμο.

Γύρω στις 13:20 ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Μυτιλήνης. Δέκα λεπτά αργότερα και με τον ίδιο προορισμό θα φύγουν από το hot spot της Μόριας ο Ποντίφικας, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Οικουμενικός Πατριάρχη. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση των τριών για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.

Μετά μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου, στις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον κ. Ιερώνυμο, τον κ.Βαρθολομαίο και τον Πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 15:15 ο ποντίφικας αναμένεται να επιβιβαστει στο αεροσκάφος και να επιστρέψει στο Βατικανό.