Latest News

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κυριάκος Αναστασιάδης : Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την κρουαζιέρα- Γιατί οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων δεν παραμένουν στον Πειραιά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής CLIA Ευρώπης, Κυριάκος Αναστασιάδης μιλά για την κρουαζιέρα, τον Πειραιά και τους ...
μετανάστες.

Πως εκτιμάτε ότι θα κινηθεί φέτος η αγορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα;

 Tο 2016 αποτελεί μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τη χώρα και συνεπώς για τον κλάδο του τουρισμού, για αυτό είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το πώς θα κινηθεί και θα εξελιχθεί η αγορά.  Εκτιμούμε ότι η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί βάσει των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Σίγουρα υπάρχει μία υστέρηση του ρυθμού κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι, ειδικά από τις μακρινές αγορές όπως Β. Αμερική, Καναδάς και Αυστραλία. Είμαστε όμως συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα προσεγγίσουμε τα περυσινά νούμερα επιβατών. Δεδομένης της αστείρευτης ομορφιάς που έχει να επιδείξει η χώρα και σε συνδυασμό με τα οικονομικά, value formoney πακέτα διακοπών που  προσφέρει η Celestyal Cruises, πιστεύουμε ότι στο τέλος θα αποτιμήσουμε θετικά τη ζήτηση της κρουαζιέρας τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

   - Γιατί οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια δεν μένουν ούτε λίγες ώρες στην πόλη του Πειραιά; 

Παρόλο που το λιμάνι του Πειραιά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, η πρώτη εικόνα που αποκτούν οι τουρίστες ερχόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, συγκριτικά και με τα υπόλοιπα λιμάνια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι αντιπροσωπευτική της ποιότητας διακοπών και της φιλοξενίας που προσφέρει η Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι το λιμάνι του Πειραιά χρησιμοποιείται περισσότερο ως σημείο αφετηρίας και λήξης των δρομολογίων κρουαζιέρας και όχι σαν ένας επιπλέον προορισμός. Έχουν γίνει κάποιες φιλότιμες προσπάθειες αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια θετική εικόνα για το πρώτο λιμάνι της χώρας. Αυτό μπορεί να σημαίνει καλύτερη σήμανση, οργάνωση καθαριότητας και κυκλοφορίας, κίνητρα επίσκεψης σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εμπορικά καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πάντα στη διάθεση των αρμόδιων αρχών να συνεργαστούμε και να συμβάλλουμε και εμείς με κάθε δυνατό μέσο στη βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης, γιατί κοινός στόχος είναι η αύξηση των θετικών εντυπώσεων των επισκεπτών και η δημιουργία ζήτησης ενός προορισμού.

Πως θα επηρεάσει η πολύμηνη παραμονή των προσφύγων στο λιμάνι;Ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν έχει επηρεαστεί από την παραμονή των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά. Το θέμα των προσφυγικών ροών είναι, πλέον, ένα θέμα παγκόσμιο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σχετικά με την ασφάλεια τίθεται ζήτημα της ορθής, λειτουργίας του λιμανιού, αλλά καθώς το προσφυγικό είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ανθρωπιστικό, απαιτούνται οργανωμένες δομές και τομές που θα επιλύσουν και θα απορροφήσουν επί της ουσίας το ζήτημα αυτό.