Latest News

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Στο σφυρί βγήκαν οι τηλεοπτικές άδειες: Τέσσερις σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης 3 εκατ. ευρώ


Στα 3 εκατομμύρια ευρώ ορίζεται η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες...
ιδιωτικών καναλιών. 
Αυτό ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), ορίζεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 ευρώ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού, ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης. Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμή εκκίνησης είναι η τελευταία από τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο ν.4339/15 πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Έχουν προηγηθεί άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις, η πρώτη αφορά στην απόφαση του υπουργού Επικρατείας για τη μεταφορά της αρμοδιότητας διενέργειας του διαγωνισμού στη ΓΓΕΕ και η δεύτερη, είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππά, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια, τα οποία θα αδειοδοτηθούν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επόμενο βήμα είναι η -εντός των ημερών- δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού προς δημόσια διαβούλευση.