Latest News

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στα 2.000 ευρώ το πλαφόν της ανώτατης σύνταξης


Νέο σημαντικά χαμηλότερο πλαφόν στα 2.000 ευρώ μεικτά προβλέπει για την κάθε μια κύρια σύνταξη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε...
χθες στη Βουλή. 
Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 13, από την ψήφιση του νόμου και μέχρι 31/12/2018 «ψαλιδίζεται» κάθε ατομική μηνιαία σύνταξη των ήδη συνταξιούχων κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Στο όριο αυτό συνυπολογίζεται η εισφορά υπέρ υγείας και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως το επίμαχο «καθαρό ποσό» του νέου πλαφόν είναι περίπου στα 1.820 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά δεν ξεπερνούν σε πλήθος τις 4.000. Υπενθυμίζεται πως το αρχικό νομοσχέδιο έθετε πλαφόν για την μια κύρια σύνταξη στο 6πλάσιο της Εθνικής δηλαδή στα 2.300 ευρώ μεικτά. Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στο ύψος που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό (2.500 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ).
Το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δηλαδή εντάσσει και αυτούς στους νέους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ.
Το τελικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει άλλωστε τα άρθρα 47 και 48 του προσχεδίου που προέβλεπαν την σύσταση «Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ Α.Ο.) και συγχώνευσης σε αυτήν εταιριών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ & ΑΕΔΑΚ ΑΟ Α.Ε.». Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, προέκυψε πως απαιτείται «μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς θα λειτουργούν αυτές οι εταιρείες».
Για ένα ακόμη επίμαχο άρθρο, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων, στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται αλλαγές. Πρόκειται για την έκπτωση των οφειλών στους νέους επιστήμονες και οικονομολόγους, καθώς η τελική διάταξη εξειδικεύει τον τρόπο που θα αποπληρωθεί η «ασφαλιστική οφειλή». Αναλυτικά, προβλέπεται ότι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι θα πληρώνουν τα πρώτα δυο χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους και 17% τα επόμενα τρία. Η διαφορά από τον ενιαίο κανόνα του 20% που θα πληρώνουν όλοι λογίζεται ως ασφαλιστική οφειλή. Το τελικό σχέδιο νόμου ορίζει πως «η οφειλή εξοφλείται κατά 1/5 κατά έτος για τα έτη για τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η οφειλή εξοφλείται εξ ολοκλήρου μέχρι την συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου».
Τέλος, η διάταξη που θεσπίζει όριο ηλικίας στα 55 για την δικαίωση σύνταξης χηρείας προστέθηκε και στο κεφάλαιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ώστε οι χήρες/χήροι να δικαιούνται μέρισμα χηρείας δια βίου μόνο αν είναι 55 κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου.