Latest News

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Piraeus 2021: Το φιάσκο του Δήμου Πειραιά

Σε φιάσκο εξελίχθηκε για τον Δήμο Πειραιά η υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης...
το 2021.
Η πανηγυρική φιέστα με την παρουσίαση της υποψηφιότητας από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Πέτρο Κόκκαλη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατέληξε σε ναυάγιο, λίγα 24ωρα μετά, παρά το κλίμα αισιοδοξία που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί επικοινωνιακά από τον 7ο όροφο της πλατείας Κοραή. 
Η πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν κατάφερε καν να περάσει την προεπιλογή των τριών υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούσαν τον τίτλο στην Ελλάδα.  Ο Δήμος Πειραιά έμεινε πίσω από την Ελευσίνα, τη Ρόδο και την Καλαμάτα, καθώς  ο φάκελος του κρίθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης ότι ήταν υποδεέστερος, ανεπαρκής και λίγος, σε σχέση τουλάχιστον με τις άλλες συν-υποψήφιες ελληνικές πόλεις. 
Ο πρόωρος αποκλεισμός από την πρώτη φάση του διαγωνισμού καταγράφεται ως ήττα της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μώραλη, καθώς δεν κατάφερε να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση ότι ο Πειραιάς θα διεκδικούσε τον τίτλο για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Οι λόγοι της αποτυχίας δεν έχουν εξηγηθεί πειστικά από τη δημοτική αρχή Μώραλη, η οποία  άφησε αιχμές στην προηγούμενη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας  ότι δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία για την κατάρτιση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας. 
Η δημοτική αρχή διατείνεται ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για την διεκδίκηση αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα πριν από 18 μήνες προκειμένου ο Πειραιάς να είναι υποψήφια πόλη. Φαίνεται όμως ότι το διάστημα αυτό - ενάμιση χρόνος - δεν ήταν αρκετό για να προετοιμαστεί ένας φάκελος που θα οδηγούσε τον Πειραιά να περάσει με επιτυχία τουλάχιστον την πρώτη φάση του διαγωνισμού...
Περισσότερα εδώ