Latest News

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Δύο ακόμα δολοφονίες στα 'απόνερα' του Noor One

Νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor One βρίσκονται στη διάθεση των...
ελληνικών Αρχών.
Πρόκειται για άτομα που έχει κατονομάσει προστατευόμενος μάρτυρας σε κατάθεση που είχε δώσει στο τέλος του 2015 και που -στη συντριπτική τους πλειονότητα- βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Τουρκία και στο Βέλγιο.
Ωστόσο, την ίδια ώρα που η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά βρίσκεται στην τελική ευθεία και παρά το γεγονός ότι το «βαθύ λαρύγγι» της υπόθεσης έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και... ονοματεπώνυμα προσώπων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της καραβιάς των ναρκωτικών, οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ακόμη εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψής τους. Ανεπισήμως οι υπεύθυνοι της ανάκρισης επικαλούνται περαιτέρω έρευνα και... φόρτο εργασίας, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί η καθυστέρηση, καθώς και οι παραλείψεις σε αρκετά σημεία της ανακριτικής διαδικασίας.
Κι όλα αυτά ενώ οι «περίεργοι» θάνατοι ανθρώπων που σχετίζονται με την υπόθεση συνεχίζονται. Μετά τον Σερχάν Μπάσκαλε, τον Τούρκο φερόμενο ως «εγκέφαλο» της σπείρας που πέθανε απροσδόκητα στον Κορυδαλλό, μια δολοφονία 19χρονης κοπέλας στην Τουρκία συμπληρώνει τον κύκλο του αίματος. Ηταν η κόρη του Τούρκου επιχειρηματία Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, που θεωρείται ύποπτος ως χρηματοδότης της ηρωίνης του Noor One. Ο ίδιος μιλώντας στον τουρκικό Τύπο δήλωσε: «Εμένα ήθελαν να χτυπήσουν και όχι την κόρη μου. Νομίζω ότι με θεωρούν υπεύθυνο για τον εντοπισμό της ηρωίνης στην Ελλάδα. Δεν περίμενα να κάνουν κάτι στα παιδιά μου».
Από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» με τις δηλώσεις του Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, που θεωρείται ύποπτος ως χρηματοδότης της ηρωίνης του Noor One.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» με τις δηλώσεις του Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, που θεωρείται ύποπτος ως χρηματοδότης της ηρωίνης του Noor One.
Η αποκάλυψη του φορτίου των δύο τόνων ηρωίνης με το μικρό δεξαμενόπλοιο Noor One έγινε το καλοκαίρι του 2014. Το καράβι ερχόταν από το Ντουμπάι και έδεσε τελικά στην Ελευσίνα, ενώ -όπως αποκαλύφθηκε αργότερα- η φόρτωση των ναρκωτικών είχε γίνει αρόδο στον Αραβικό Κόλπο. Η διερεύνηση της υπόθεσης «έδειξε» 35 κατηγορουμένους, ανάμεσά τους Ελληνες ναυτιλιακούς πράκτορες, ναυτικούς και εκπροσώπους εταιρειών σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή, όπως και Τούρκους διακινητές και Ινδούς μέλη του πληρώματος.
Αμηχανία από τις Αρχές
Καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης, από τον εντοπισμό του δεύτερου τόνου ηρωίνης και την ιδιοκτησιακή αλυσίδα του καραβιού από το 2012 μέχρι σήμερα, έχει παίξει ο προστατευόμενος μάρτυρας που συνεργάστηκε με τις Αρχές σε όλα τα στάδια της έρευνας. Κι ενώ η αξιοπιστία του «μυστικού» μάρτυρα έχει αποδειχθεί από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, οι ανακριτικές Αρχές δείχνουν... αμηχανία στο να επεξεργαστούν τα νέα στοιχεία που έχει δώσει με καταθέσεις στο τέλος του 2015. Οπως αυτή για τον ρόλο του 42χρονου επιχειρηματία Ζιντάστι, του οποίου η κόρη δολοφονήθηκε τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του φορτίου του Noor One.
Μαζί με τη 19χρονη κόρη του επιχειρηματία σκοτώθηκε και ο οδηγός της. Η ενέδρα στήθηκε στην περιοχή Μπουγιούκτσεκμετσε (Buyukcekmece) της Κωνσταντινούπολης και τα δύο θύματα επέβαιναν σε πολυτελές λευκό τζιπ που γαζώθηκε από τους δολοφόνους.
Πολλά ερωτήματα είχε προκαλέσει ο θάνατος του Σερχάν Μπάσκαλε.
 Πολλά ερωτήματα είχε προκαλέσει ο θάνατος του Σερχάν Μπάσκαλε.
Αρχικά όλοι πίστεψαν πως το καρτέρι στήθηκε για την υπόθεση «Εργκένεκον», τη γνωστή υπόθεση που ανέδειξε τις σχέσεις της τουρκικής μαφίας με στρατιωτικούς και άλλους μεγαλοπαράγοντες της Τουρκίας, στην οποία ο Ζιντάστι υπήρξε κύριος μάρτυρας με τον κωδικό «Ζυγός».
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο επιχειρηματίας έδωσε τη δική του εκτίμηση για το γεγονός, αναφέροντας ότι η δολοφονία της κόρης του σχετίζεται με μια σημαντική υπόθεση ναρκωτικών στην Ελλάδα, περιγράφοντας την περίπτωση του Noor One. Ο ίδιος είχε συλληφθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης και αποφυλακίσθηκε στις 18 Αυγούστου 2010 για «άγνωστους λόγους». Τότε είχε κυκλοφορήσει η εκδοχή ότι ο Ζιντάστι ήταν πληροφοριοδότης της τουρκικής αστυνομίας, ενώ αργότερα γράφτηκε ότι ήταν και πράκτορας της DEA, της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών.
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους ντοκουμέντα που τον σχετίζουν με την ηρωίνη. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει ακόμη και σήμερα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του...
Στο σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» παρατέθηκαν και τα ονόματα των πέντε Τούρκων που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση του Noor One στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους Σερχάν Μπάσκαλε (Serhan Baskale), Αγαμπέι Γιουτζέλ (Agabey Yucel), Μετίν Σεβιμλί (Metin Sevimli), Βολκάν Ακσακαλ (Volkan Aksakal) και Νεβζάτ Ακ (Nevzat Ak).
Ο πρώτος ήταν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» που πέθανε στον Κορυδαλλό. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία έχει καταγραφεί ακόμη μία δολοφονία που κάποιοι συσχετίζουν με το Noor One.
Πρόκειται για έναν Ιρανό, τον Αχμέντ Σαχίντ, ο οποίος είχε περάσει από την Αθήνα και είχε καταφέρει να διαφύγει όταν έγιναν οι συλλήψεις στην Ελλάδα.
Ο ίδιος είχε στενές σχέσεις με έναν συμπατριώτη του, ο οποίος κρατείται στις ελληνικές φυλακές και φέρεται ως ο άνθρωπος που επέβλεπε τη φόρτωση των ναρκωτικών στο Noor One, στα ανοιχτά της θάλασσας του Ομάν. Οι Αρχές γνωρίζουν ότι ο Σαχίντ είχε στενές σχέσεις με τον ήδη προφυλακισμένο Ελληνα που είχε δώσει εντολή στον Ινδό καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου να φορτώσει νύχτα στα ανοιχτά του Ομάν «κάποια πράγματα», τα οποία μετέφερε με λάντζα ένας άλλος Ιρανός φίλος του.
Σε αντίθεση με τον Τούρκο συντονιστή του καρτέλ, ο Ιρανός εμπλεκόμενος διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας. Μαζί με τον Αλβανό της σπείρας, φέρεται ότι νοίκιασε αυτοκίνητο και μετέφεραν μεγάλο μέρος της ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο. Την ώρα των συλλήψεων ο Αχμέντ Σαχίντ κατάφερε να διαφύγει. Πληροφορίες τον ήθελαν να έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Πριν από λίγες μέρες οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν από τις τουρκικές Αρχές, πληροφορίες για τον Σαχίντ. Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν ενημερώθηκαν από σύνδεσμό τους στην τουρκική αστυνομία ότι είχε δολοφονηθεί με πυροβολισμούς πριν από τρεις μήνες και μάλιστα είχε βρεθεί νεκρός σε κακόφημο ξενοδοχείο της Πόλης.
Οι παραλείψεις των αρχών
«Ξέχασαν» να ερευνήσουν το φορτηγάκι της ηρωίνης
Πέρα από τη μη έκδοση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, αρκετές είναι και οι άλλες παραλείψεις που έχουν παρατηρηθεί κατά την προανακριτική διαδικασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι το φορτηγάκι με το οποίο μεταφέρθηκε η ηρωίνη δεν έχει καν κατασχεθεί. Ως αποτέλεσμα του ότι το όχημα δεν κατασχέθηκε ποτέ, δεν έγινε έλεγχος DNA σε έναν από τους βασικούς χώρους από όπου πέρασαν τα ναρκωτικά!
Συνέπεια αυτού ήταν και το ότι οι διπλοί πάτοι αυτοκινήτου που βρέθηκαν, κάτω από τους οποίους εκτιμάται ότι μπήκαν τα ναρκωτικά στο συγκεκριμένο όχημα, δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν. Επίσης, το οπτικό υλικό από τις κάμερες στη Φιλοθέη και στο Κορωπί, τα βασικά σημεία όπου φυλάχτηκε η ηρωίνη, δεν ελήφθη από τις Αρχές. Στα καρέ από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος της βίλας της πρώην συζύγου του εφοπλιστή αλλά και της αποθήκης όπου βρέθηκε ο δεύτερος τόνος των ναρκωτικών θα μπορούσαν να εντοπιστούν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη μεταφορά. Στο ίδιο «μοτίβο», δεν ελήφθησαν και τα υλικά από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμειναν οι Τούρκοι-μέλη του κυκλώματος, τον «Αστέρα».
Ηχηρά ονόματα
Σε αυτά οι ειδικοί θα μπορούσαν να βρουν απαντήσεις για τα άτομα που συνάντησαν εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα από τα ηχηρά ονόματα των ανθρώπων που σήμερα κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τον θάνατο του «εγκεφάλου» της σπείρας διακίνησης των ναρκωτικών, του Τούρκου Σερχάν Μπάσκαλε, στον Κορυδαλλό.
Σε εκτενές ρεπορτάζ το «Εθνος της Κυριακής» τον Αύγουστο του 2015, είχε αποκαλύψει ότι πριν πεθάνει είχε αποκαλύψει σε μέλος του σωφρονιστικού προσωπικού τα ελληνικά ονόματα που γνώριζε για την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης, εκείνους με τους οποίους είχε έρθει ο ίδιος σε επαφή για την παρτίδα των ναρκωτικών. Τα στοιχεία του ανθρώπου που είχε μιλήσει τότε στο «Εθνος της Κυριακής» ήταν στη διάθεση των Αρχών προκειμένου να καταθέσει. Κανείς ωστόσο δεν τα ζήτησε! ethnos.gr