Latest News

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Αυτά είπε ο Γιώργος Γαβρίλης για το προσφυγικό

Το αίτημα των φορέων της πόλης για ορισμό και άλλων σημείων φιλοξενίας προσφύγων...
στην Αττική επανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. 
Σε τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου έγινε συζήτηση για το προσφυγικό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • «Το «μεταναστευτικό –προσφυγικό» αποτελεί μείζον ζήτημα, που είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, εμφύλιων συρράξεων ή και γεωστρατηγικών ανταγωνισμών σε μια σειρά από χώρες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ ως τη Συρία και τις χώρες της Β. Αφρικής, που οδηγήθηκαν με βίαιο τρόπο στη διάλυση και τη κατάρρευσή τους.
Δεν συνιστά υπερβολή να πούμε ότι διεξάγεται μια σύγκρουση με παγκόσμια χαρακτηριστικά, που διεξάγεται σε πολλά μέτωπα, με επίδικο την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων.
Με την αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Συρία, με τη κλιμάκωση της σύρραξης και τη διαρκώς εντεινόμενη ανάμειξη ξένων δυνάμεων, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει αποτελέσει, τον τελευταίο χρόνο, τον βασικό δρόμο διέλευσης στο ταξίδι των προσφύγων προς τη Βόρειο ή τη Δυτική Ευρώπη».
  • «Στην Ελλάδα της κρίσης το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σ’ αυτό το φόντο, χρειάζεται όλοι να τοποθετηθούμε, με σαφήνεια και καθαρότητα στο λόγο, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός, που θα δώσει την δυνατότητα να περιθωριοποιηθούν και τελικά να απομονωθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».
  • Αποδείχτηκε, πλέον, περίτρανα ότι οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ και άλλα ανάλογα όργανα ή φόρα δεν προωθούν καμία πραγματική λύση. Αντίθετα, επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις, νομιμοποιούν πρακτικές, όπως π.χ. το κλείσιμο των συνόρων και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την επικυριαρχία των ισχυρών πλευρών της Ένωσης.
  • Σε αυτό το πλαίσιο η Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί σε τρία βασικά καθήκοντα:
  1. Τη συμβολή της στη διαχείριση της κρίσης με καταγραφή των αναγκών και άμεσες παρεμβάσεις, ακόμα και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, όπως έκανε η Περιφέρεια Αττικής.
  2. Με το παραπάνω κεκτημένο χρειάζεται η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα δώσει τη δυνατότητα να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις.
  3. Να αναλάβει, ιδιαίτερα σε επίπεδο Περιφερειών, πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνεργασιών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με Περιφέρειες, που υποδέχονται προσφυγικές ροές, ώστε να διαμορφώσουν κοινές θέσεις και να προβάλουν προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πολιτικά αιτήματα, όπως η αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν αυτές τις ροές, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες κ.α
Ακόμα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει, σε συνεργασία με τους Δήμους και φορείς της πόλης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο λιμάνι του Πειραιά και την ικανοποιητική λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στο Σχιστό.
Τέλος, επανέλαβε το αίτημα των φορέων της πόλης για ορισμό και άλλων σημείων φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική και όχι μόνο, ώστε σε συνδυασμό με τη κατεύθυνση των προσφυγικών ροών από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια, να αποφορτιστεί το λιμάνι του Πειραιά έτσι ώστε να καθίσταται διαχειρίσιμος ο αριθμός των προσφύγων, που βρίσκονται εκεί.