Latest News

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Γιατί έγινε η αιματηρή συμπλοκή των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά


Σε διαφορές που απορρέουν από διαφορές στη δοσοληψία ναρκωτικών ουσιών, αποδίδει η αστυνομία τη συμπλοκή ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες  στο λιμάνι του Πειραιά, χθες το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 8 πρόσφυγες, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκεται στον Πειραιά.
Μάλιστα ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης που ήταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι περιγράφει τη στιγμή της συμπλοκής.
«Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας και μάλιστα η μονάδα των Γιατρών του Κόσμου ήταν αυτή που περιέθαλψε, γιατί μόνο εμείς ήμασταν εκεί, τους τραυματίες από αυτό τον ανοιχτό πόλεμο που έγινε χθες το βράδυ. Υπήρχε μια γενικευμένη συμπλοκή,  θυμίζει λίγο γενικευμένα επεισόδια χούλιγκαν μετά από γήπεδο αλλά πήρε διαστάσεις διότι συνεχίστηκε για πάρα πολύ ώρα. Υπήρχαν πάνω από 500 άνθρωποι που συγκρούστηκαν με ότι έβρισκαν μπροστά τους. Κάποια στιγμή γενικεύτηκε και ανάμεσα στις σκηνές. Προσπαθήσαμε να τραβήξουμε τα γυναικόπαιδα τα οποία ήρθαν εκεί στην μονάδα, και με πολλούς τραυματίες, πολλούς, χρειάστηκε δηλαδή να διακομίσουμε οχτώ σε νοσοκομεία και πολλούς  άλλους με ράμματα και πρώτες βοήθειες. Υπάρχει ένα κλίμα πια μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης και ανοιχτών λογαριασμών το οποίο το βλέπαμε όλα τα προηγούμενα βράδια απλά χθες πήρε μια ανοιχτή διάσταση και μεταδόθηκε και στην Ε1, αυτό είναι το χειρότερο, δηλαδή μεταδόθηκε και σε  διπλανή πύλη».
Πάντως σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, αποκλείεται το σενάριο που ακούστηκε από την πρώτη στιγμή ότι αφορμή της συμπλοκής υπήρξε το «πείραγμα» μιας γυναίκας Σύρου από Αφγανούς.
Πάντως το κλίμα στο λιμάνι παραμένει εκρηκτικό και αναζητούνται τρόποι από τη μία να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και από την άλλη να «πέσουν» οι τόνοι.
Εξετάζεται, παράλληλα με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι, το ενδεχόμενο μια διμοιρία των ΜΑΤ να τοποθετηθεί σε μόνιμη βάση εντός του λιμανιού, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 300 άτομα- 38 οικογένειες Σύρων- με προορισμό τον χώρο φιλοξενίας στην Κυλλήνη.
Η προσπάθεια να διαχωρίσουν τους Σύρους από τους Αφγανούς πρόσφυγες μέσα στους χώρους του λιμανιού δεν κατέστη δυνατή, γι’ αυτό και πλέον αποφασίστηκε σταδιακά να γίνει μεταφορά τους σε χώρους φιλοξενίας.