Latest News

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Έτοιμο το νέο σχολείο της Ραλλείου Σχολής Πειραιά

Μετά από οκτώ χρόνια και δύο τελετές θεμελίωσης παραδίδεται το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου Σχολής...
στον Πειραιά.
Η Ράλλειος Σχολή του Πειραιά, αποκτά ξανά τη στέγη της, 45 χρόνια μετά την κατεδάφιση του ιστορικού της κτιρίου επί δημαρχίας Αρ. Σκυλίτση.
Η τελετή παράδοσης αναμένεται να γίνει σήμερα στις 11.00 το πρωί από την ΚτΥπ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) στον Δήμο Πειραιά. (Δεν είχε καμία συμβολή στην κατασκευή του νέου σχολείου και δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση ακόμα κι όταν παρουσιάζονταν προβλήματα στην πορεία των εργασιών...) Περισσότερα εδώ

Το ιστορικό

Το σχολείο της Ραλλείου Σχολής έχει τη δική του ιστορία με την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος να θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας που απλά μεταφέρθηκε στο μεγάλο λιμάνι
Η ιστορική σχολή είχε ιδρυθεί το 1857 ως παρθεναγωγείο και απέκτησε σχολική στέγη στην πλατεία Κοραή χάρη στη δωρεά τού τότε δημάρχου Λουκά Ράλλη, μέλους μεγάλης οικογένειας με εργοστάσιο μεταξοϋφαντουργίας.
Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1971 -επί χούντας- με απόφαση του δημάρχου Πειραιά, Αρ. Σκυλίτση, και από τότε η Σχολή περιπλανήθηκε σε διάφορα κτίρια της πόλης που ήταν ακατάλληλα για σχολική χρήση.
Το νέο σχολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Πειραιώς, Λαμπράκη και Δωδεκανήσου, που ανήκει στον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).
Η κατασκευή, μετά την πρώτη θεμελίωση, ξεκίνησε το 2008 και τρία χρόνια μετά η σύμβαση διαλύθηκε, λόγω οικονομικών προβλημάτων του εργολάβου.
Το 2012 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ακολούθησε νέα δημοπράτηση και δεύτερη τελετή θεμελίωσης τον Οκτώβριο του 2014, κατά σύμπτωση τις παραμονές των δημοτικών εκλογών.
Ενα μήνα μετά η κατασκευή σταμάτησε λόγω προβλημάτων του εργολάβου με την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., την εταιρεία που προέκυψε από τη συνένωση του ΟΣΚ με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που είχε την ευθύνη της κατασκευής των δημόσιων νοσοκομείων, και τη «Θέμιδα», που είχε την αρμοδιότητα για τις υποδομές στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Το έργο είχε υλοποιηθεί κατά 53% και ξεμπλόκαρε πριν από έναν χρόνο. Κόστισε 6,8 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από το περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής, κονδύλι πολύ μικρότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 11,2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΚ τον Φεβρουάριο του 2012.

Το κτίριο

Το νέο σχολικό συγκρότημα απλώνεται σε ακίνητο έκτασης 7.633,01 τ.μ.

Αποτελείται από τρία κτίρια, στις στέγες των οποίων έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελς, για την στέγαση του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 5.682,42 τ.μ.
Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 29 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες καλλιτεχνικών, καινοτόμων δράσεων και μουσικής, βιβλιοθήκη, δυο εργαστήρια πληροφορικής, δύο εργαστήρια φυσικής, χημείας και βιολογίας με παρασκευαστήριο, χώροι στάθμευσης, διοίκησης κ.λπ.
Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου διαμορφώνεται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου. Το έργο κόστισε συνολικά 6,8 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής.