Latest News

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μπάχαλο: 5.247 μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά - Με χειροπέδες ταξίδεψαν 150 αλλοδαποί από τα νησιά


Μπάχαλο με 5.247 μετανάστες επικρατεί και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ 150 αλλοδαποί έφτασαν με χειροπέδες από... τα νησιά. 
Ειδικότερα,  στις 8 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 με 131 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χθες βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νήσος Μύκονος μεταφέροντας 140 μετανάστες και πρόσφυγες, από τη Μυτιλήνη και 357 από τη Σάμο.  
Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονταν σε 4750 άτομα, ενώ μαζί με τους 497 που αποβιβάστηκαν από το Νήσος Μύκονος έφθασαν τους 5247.  
Την ίδια ώρα, περίπου 150 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Μυτιλήνη θα οδηγηθούν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών. Αστυνομικές κλούβες εισήλθαν μέσα στο πλοίο με σκοπό να παραλάβει τους μετανάστες που δεν ταξίδεψαν από το νησί με χειροπέδες αλλά με πλαστικές μιας χρήσεως, έμειναν "σε περιορισμένο χώρο του καραβιού αλλά όχι δεμένοι".     
Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι ώστε να μεταφερθούν σε δομές με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ σε περίπου ένα μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα λόγω της εξόδου του Πάσχα.   Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως και την Τετάρτη τουλάχιστον η κατάσταση θα είναι δύσκολη στο μεγάλο λιμάνι. 
Επιπλέον αποφασίστηκε τα πλοία που έχουν ναυλωθεί για να μεταφέρουν πρόσφυγες να μην κατευθύνονται στον Πειραιά αλλά να πηγαίνουν προς άλλα λιμάνια, όπως της Ελευσίνας. Το πρωί της Δευτέρας στην Ελευσίνα «έδεσε» το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» με 1.433 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι σταδιακά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους περίμεναν μπροστά στον καταπέλτη.