Latest News

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η συνταγή της επιτυχίας για το Piraeus 2021!

Βήμα βήμα ακολουθεί το Piraeus 2021 για τη διεκδίκηση του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας...
της Ευρώπης. 


Για να δούμε κατ΄αρχήν τα διαδικαστικά 
Τον τίτλο για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» διεκδικούσαν αρχικώς 14 πόλεις της Ελλάδας. Οι πόλεις αυτές είναι ο Πειραιάς, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, ο Βόλος, οι Δελφοί, η Ελευσίνα, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Λέσβος, το Μεσολόγγι, η Ρόδος, η Σαλαμίνα και η Σάμος.Στη φάση της προεπιλογής κάθε υποψήφια πόλη παρουσιάζει αλφαβητικά την υποψηφιότητά της και απ' αυτές μέχρι τέσσερις θα περάσουν στην επόμενη φάση. Οι πόλεις που θα προεπιλεγούν θα ανακοινωθούν αύριο στις 26 Φεβρουαρίου από το υπουργείο Πολιτισμού.Η τελική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, όπου και θα αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Στη συνέχεια να πάμε στα τυπικά
Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν μια πρωτοβουλία και κληρονομιά της Μελίνας Μερκούρη. Σύμφωνα με τον θεσμό μια ευρωπαϊκή πόλη ορίζεται ως πολιτιστική πρωτεύουσα για 1 χρόνο με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική της ταυτότητα και κουλτούρα (σ.σ. ο θεσμός συνοδεύεται από το βραβείο των 1.5 εκ. Ευρώ, κάτι που έχει τη σημασία του).

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι πιθανότητες;
Από τη δημοτική αρχή Πειραιά δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελική έκβαση με εξαίρεση τον Πέτρο Κόκκαλη που αναλάβει την ευθύνη για την προετοιμασία του φακέλου της διεκδίκησης, και, όπως δήλωσε,θεωρεί δεδομένο ότι ο Πειραιάς θα είναι στην τετράδα των ελληνικών πόλεων που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και μετά βλέπουμε έως το τέλος του χρόνου...
 Τον τίτλο θα τον πάρει εκείνη η πόλη που επενδύσει (sic) τα περισσότερα χρήματα, επειδή θα θέλει πολύ ν' αναδειχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021. 
@Αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας  για το  Piraeus 2021! Follow me...