Latest News

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με Φώφη και Κουβέλη

Δύο διαδοχικές συναντήσεις με τη νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον τέως πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τη Φώφη Γεννηματά και τον Φώτη Κουβέλη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου -και όχι τυχαία- ο πρωθυπουργός...

Αλέξης Τσίπρας.

Μπροστά στις κάμερες και ιδίως στο πρώτο ραντεβού με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι διάλογοι περιορίστηκαν στη βούλησή τους να βρεθεί κοινός τόπος για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - με τον κ. Κουβέλη φάνηκε εκ των προτέρων ότι η συζήτηση θα ήταν διευρυμένη.
Εγκυρότατες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας καλωσορίζοντας την κυρία Γεννηματά στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως και την πρωτοβουλία της για ανταλλαγή απόψεων για το Προσφυγικό, άδραξε την ευκαιρία να ακούσει προτάσεις για τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις που περνούν αυτονοήτως μέσα από τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Προσφυγικό και ανέδειξε την ανάγκη να έχουν προοδευτικό πρόσημο. Παρότι αμφότεροι απέφυγαν τις επίσημες διαρροές, εντούτοις θέλησαν να δώσουν το στίγμα της συζήτησης.
Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές, η κουβέντα μεταξύ των δύο έδειξε ότι αφενός η κυρία Γεννηματά επεδίωξε να καταστήσει σαφές πως ο χώρος της είναι διακριτός και διαφορετικός ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε πλήρη «εικόνα» της ανάλυσης των δεδομένων που αφορούν την πορεία στελεχών του Ποταμιού αλλά και του ΠΑΣΟΚ, όπως του πρώην προέδρου, Ευ. Βενιζέλου.
Στενοί συνεργάτες άλλωστε της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επαναλαμβάνουν ότι είναι στις προτεραιότητές της η κίνηση να απομακρύνει τα διάφορα «καπέλα» στη λειτουργία της παράταξης και να χαράξει συλλογικά την πορεία για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, ο κ. Τσίπρας της απάντησε ότι προηγείται η αξιολόγηση του προγράμματος και ότι εν συνεχεία -πάντως- καταγράφηκαν μηνύματα προώθησης του νέου «Οδικού Χάρτη» με την εκτίμηση ότι και ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει εκ των προτέρων (το αντίθετο) τη συζήτηση για τον εκλογικό «Χάρτη» ώστε να ισχύσει με την ψήφισή του από την επόμενη Βουλή.
«Πώς πάει η Ενωτική Κίνηση, Φώτη;». Με αυτήν τη φράση λέγεται ότι υποδέχτηκε τον κ. Κουβέλη ο πρωθυπουργός. «Εχουμε έντονη δραστηριότητα, είμαστε στην Ενωτική Κίνηση περίπου 1.600 μέλη ανά την Ελλάδα και θέλουμε να συμβάλουμε με πρωτοβουλίες, όπως σου εξήγησα στο SMS», είπε σύμφωνα με πληροφορίες το κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς στον πρωθυπουργό, το περιβάλλον του οποίου εκτιμά ότι είναι πλέον ξεκάθαρο το ενδιαφέρον επιστροφής του Φώτη Κουβέλη και των στελεχών της Κίνησης ως συνιστώσας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός, που έχει μπροστά του κρίσιμους «σταθμούς» με στόχο να ολοκληρωθεί μια ώρα αρχύτερα η αξιολόγηση του προγράμματος καταθέτοντας πακέτο ρυθμίσεων προς ψήφιση στη Βουλή, διατηρεί «κρυφά χαρτιά» συνεννόησης με άλλες δυνάμεις του χώρου - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκοπεύει να αλλάξει κυβερνητικό σχήμα και κυβερνητικό εταίρο. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί αναγκαία τη «γέφυρα» επικοινωνίας με δυνάμεις που μπορεί να αποκτήσουν κοινό παρονομαστή συνεννόησης για καθοριστικής σημασίας θέματα.