Latest News

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τελευταίο αντίο στον Ουμπέρτο Έκο (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του Ιταλού καθηγητή και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, παρουσία... υπουργών της κυβέρνησης Ρέντσι, καθηγητών και πρυτάνεων ιταλικών πανεπιστημίων, εκδοτών, μεταφραστών και εκατοντάδων πολιτών.

Το «παρών» θέλησε να δώσει και ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι.
Umberto Eco's funeral
eko b
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευθυμία, τον αλτρουϊσμό του Ουμπέρτο Έκο, το πόσο αγαπούσε την καλή πολιτική. Ήταν μετρημένος, ειρωνικός, ανθρώπινος», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία.
eko c
eko d
Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να τιμήσει την μνήμη του διεθνούς φήμης αυτού διανοούμενου, τονίζοντας ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και την μουσική ποπ, τα κόμικς και την φιλοσοφία». «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του», συμπλήρωσε ο Φραντσεσκίνι. Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας Στεφάνια Τζιαννίνι, από την μεριά της, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεχείς συμβουλές, που έδινε ο Ουμπέρτο Έκο στους φοιτητές του, ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στην συνειδητή επιλογή τους. Τον χαρακτήρισε «σύμβολο του ανανεωτικού κλασικισμού τον οποίο τόσο χρειαζόμαστε, όλοι, στην εποχή μας».
eko e
Στην σύντομη παρέμβασή του, ο Ιταλός δημοσιογράφος και πολιτικός Φούριο Κολόμπο, διηγήθηκε ότι ο Ουμπέρτο Έκο είχε καταφέρει να κατακτήσει ακόμη και τους ανώτερους και συναδέλφους του, κατά την στρατιωτική του θητεία, πριν πολλές δεκαετίες: «ήδη από τότε, στο στρατόπεδο, τον αποκαλούσαν όλοι καθηγητή, σεβόμενοι την βαθιά γνώση και την θέλησή του για μελέτη», τόνισε ο Κολόμπο.
eko g
Η Ελιζαμπέτα Σγκάρμπι, τέλος, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La Nave di Teseo, στην ίδρυση του οποίου ο Έκο είχε συμβάλει προσωπικά, πέρυσι, θέλησε να θυμίσει ότι την απόφασή του αυτή, ο Ιταλός αυτός διανοούμενος, την ταύτιζε με «μια πράξη ελευθερίας, για τα παιδιά και τα εγγόνια του, για να μπορέσει να τους δωρίσει ένα συγκεκριμένο μέλλον».