Latest News

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συμφωνία-πακέτο μέχρι τις 7 Μαρτίου για φορολογικό-ασφαλιστικό

Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, με το κουαρτέτο να της ζητά να ανοίξει τα χαρτιά της για αλλαγές και...
στην φορολογία...

Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για το Ασφαλιστικό, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να προσέρχεται με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό»
Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις ενώ υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». 
Άμεση ωστόσο προτεραιότητα για τους δανειστές αποτελεί και το φορολογικό, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όπου του ζητήθηκε το θέμα να κλείσει άμεσα. 
Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» (ρεπορτάζ Χρήστος Κολώνας), οι εκπρόσωποι των θεσμών έβαλαν ρήτρα προσλήψεων στην περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος
Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, έβαλαν ως στόχο κλεισίματος της αξιολόγησης την 7η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί και Eurogroup. Τα τρία μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πάνε «πακέτο» μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία θα είναι το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Για τα «κόκκινα» δάνεια 
Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε τη Δευτέρα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 15 Φεβρουαρίου τότε θα παραταθεί το καθεστώς απαγόρευσης της πώλησής τους. 

Mε βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.