Latest News

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Υπερκοριός: To ναυάγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα «καρφιά» του Σπίρτζη για τον Πιτσιόρλα και… ο Τσαλίδης


Άπατη πήγε, προς ώρας τουλάχιστον,  η αποκρατικοποίηση...
της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίασή του στις 20 Ιανουαρίου 2016 αποφάσισε την επαναπροκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μοναδικός πάροχος σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους προς τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ από την 1η Φεβρουαρίου 2016, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 26η Απριλίου 2016», αντιγράφω από την σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Όπως μου είπε ένα πουλάκι, καμία από τις τρεις εταιρείες που είχαν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Ούτε η γαλλική SNCF, ούτε η ρωσική RZD, ούτε η ρουμανική GFR. Πάντως, ένα άλλο πουλάκι μου έλεγε πως στο ενδιάμεσο εμφανίστηκαν και άλλοι επενδυτές, πριν όμως είχαν χάσει τα αρχικά στάδια του διαγωνισμού και δεν μπορούσαν να υποβάλλουν προσφορές. Τώρα, μπορεί να μην μου είπαν ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι επενδυτές που με τόση ζέση θέλουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πλην όμως δεν θα αργήσουμε να τους μάθουμε, αν συμπεραίνω σωστά από τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Ένα τρίτο πουλάκι όμως ήρθε και μου είπε πως ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είναι πυρ και μανία με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, γιατί, λέει, δεν τον ενημέρωσε εγκαίρως για το στραπάτσο του διαγωνισμού, αλλά αντιθέτως το έμαθε από κάποιον φίλο του. Εγώ πάλι θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο του υπουργού που φροντίζει να τον κρατά ενήμερο και ας θυμώνει μετά με τον πολυπράγμονα κ. Πιτσιόρλα (ο οποίος τουλάχιστον τη δουλειά του την κάνει).
Αξίζει, απλά, να σημειωθεί, χωρίς να έχει ιδιαίτερες προεκτάσεις, πως η κυβέρνηση προορίζει για διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Φίλιππο Τσαλίδη, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του στο Βήμα ο συνάδελφος Αχιλλέας Χεκίμογλου. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος μετά το 2012 το έστριψε κατά ΑΝΕΛ μεριά και θήτευσε και ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τη Βασιλική Θάνου. Μεγαλεία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ…