Latest News

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Οικονομίδης


Έφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής ο γνωστός σκηνοθέτης της ΕΡΤ, Γρηγόρης Οικονομίδης «χτυπημένος» από τον ιό της...
γρίπης Η1N1.
Η ΕΡΤ ανακοίνωσε την δυσάρεστη είδηση και την Τρίτη έγινε η κηδεία του στην Κερατέα.
Ο Γρηγόρης Οικονομίδης σκηνοθετούσε πολλά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, ενώ ειδικευόταν στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων.
Στο ντοκιμαντέρ «128: Κερατέα, μια πραγματική ιστορία» καταγράφει την προσπάθεια των κατοίκων με την υπόθεση του ΧΥΤΑ.
Επίσης, στο ντοκιμαντέρ του «Χαλκηδόνα, η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης» έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της Ασιατικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, της Χαλκηδόνας, του σημερινού Kadıköy.
Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωγραφική θέση της περιοχής, τη συγκοινωνιακή της σύνδεση και την αρχιτεκτονική της παράδοση. Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη συλλογική οργάνωση της κοινότητας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σεπτεμβριανά του 1955, στις απελάσεις του 1964 και στην σταδιακή εγκατάλειψη της κοινότητα από τους Ρωμιούς κατοίκους της.
Tο ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων στην Χαλκηδόνα και στην Ελλάδα εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό υλικό. Μέσα από τις ιστορίες των Ελλήνων της κοινότητας, οι πρωταγωνιστές αναπολούν το παρελθόν και προβληματίζονται για το μέλλον, σε μια Πόλη που συνεχώς αλλάζει.