Latest News

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Υπουργικό Συμβούλιο: Πράσινο φως στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση

H πορεία του κυβερνητικού έργου και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη Δημόσια Διοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο...
της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση, μετά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, επιθυμεί να φέρει τάχιστα προς ψήφιση το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τη «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης», ώστε να διαμορφωθούν νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για την επιλογή προϊσταμένων και στελεχών σε θέσεις ευθύνης..............

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

  • Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
  • Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
  • Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.
Στις υπηρεσίες του στενού δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο σύστημα κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι δεν είναι «τιμωρητικό», δεν στοχεύει στις απολύσεις, δεν μοιράζει τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, και δεν καθιστά πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές διορισμένους με κομματικά κριτήρια, όπως κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκανε.
Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διατάξεις του θα έχουν μεταβατικότητα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του.
«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.