Latest News

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΤ με δημοσιογράφους


Το βίντεο που έπαιξε χθες στην φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, έχει ανάψει...
φωτιές και ήταν η αφορμή για τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΤ με δημοσιογράφους.
Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων με ανακοίνωση του μιλά ανοιχτά για στοχοποίηση συναδέλφων μέσω του βίντεο αναφέροντας με ανακοίνωση (είχε τίτλο «Χτυπήματα TAE KWON DO στην ενημέρωση» του χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες καταστάσεις και η σημερινή Κυβέρνηση, προσπαθεί να φορτώσει στους δημοσιογράφους τις κοινωνικές αντιδράσεις, που προκαλούν τα αδιέξοδα της πολιτικής της, με το λαό στους δρόμους.
Στη χθεσινή επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την γιγαντοοθόνη στο TAE KWON DO η επιλογή να στοχοποιηθούν συνολικά οι δημοσιογράφοι ως εκπρόσωποι της διαπλοκής με την προβολή συγκεκριμένων σχολίων από δελτία ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών ιδιωτικών καναλιών, πέφτει στο κενό.
Η παραγωγή του VIDEO, η προβολή και τέλος η αναμετάδοσή του από την ΕΡΤ χωρίς, όμως, αντίλογο συνέχισε, δυστυχώς, μονομερή διαδικασία στην πληροφόρηση από τη δημόσια τηλεόραση. Η στοχοποίηση συναδέλφων και κυρίως η προσπάθεια εκφοβισμού τους στην κοινωνία δεν θα περάσουν.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, που θέλουν να προκαλέσουν κοινωνικό αυτοματισμό».
Η απάντηση της ΕΡΤ
Σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ για την κάλυψη της χθεσινής (Κυριακή 24 Ιανουαρίου) εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η ΕΡΤ αναμετέδωσε την εκδήλωση με την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν αιτήματος του κόμματος –όπως πράττει σε κάθε ανάλογο αίτημα πολιτικού φορέα.
Η μετάδοση του βίντεο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν επιλογή των διοργανωτών. Η ΕΡΤ καλύπτοντας την εκδήλωση αναμετέδωσε και το συγκεκριμένο βίντεο, με σχετική επισήμανση – τίτλο.
Η ΕΡΤ δεν λογοκρίνει τις εκδηλώσεις των πολιτικών κομμάτων. Τις αναμεταδίδει χωρίς να παρεμβαίνει στο περιεχόμενό τους. Όσο για τον αντίλογο, η ΕΡΤ είναι πάντα ανοιχτή να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις στις εκπομπές της – και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά.
ΣΥΡΙΖΑ: Στη σφαίρα του γελοίου τα περί στοχοποίησης
«Τα περί στοχοποίησης και προσπάθειας εκφοβισμού δημοσιογράφων στην χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν στην σφαίρα του γελοίου», ανέφερε η Κουμουνδούρου σε σχόλιό της, με αφορμή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφορικά με βίντεο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αναλυτικά:
«Τα περί στοχοποίησης και προσπάθειας εκφοβισμού δημοσιογράφων στην χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν στην σφαίρα του γελοίου. Το βίντεο που προβλήθηκε, συνόψιζε αυτό  που ο λαός διατηρεί ολοζώντανο στην μνήμη του από τις κρίσιμες στιγμές του τελευταίου χρόνου: την πρωτοφανή προσπάθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής να επηρεάσουν τις εξελίξεις, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, καλώντας τον κόσμο να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, μιλώντας για αναπόφευκτη αποβολή της χώρας μας από το ευρώ και προειδοποιώντας για βιβλικές καταστροφές σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Αριστεράς.
Ας μην παραβιάζει λοιπόν η ΕΣΗΕΑ ανοιχτές θύρες. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν από κάποιον απειλείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η δεοντολογία, αυτός δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της».
Χαμός στη Βουλή για το θέμα
Νωρίτερα στην Βουλή υπήρχαν έντονη διάλογοι για το επίμαχο βίντεο με βουλευτές της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το εν λόγω βίντεο για τον 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που περιελάμβανε αντιπαραθέσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για «εξευτελιστικές αναφορές» για σταλινικές και φασίζουσες λογικές» ενώ βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος μίλησαν για συστημικούς δημοσιογράφους και κανάλια.
Οι «καυτοί» διάλογοι:
Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη)
Στη διάσκεψη των προέδρων μας είπαν ότι θα έρθει τροπολογία για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν ξέρουμε περιεχόμενο της, πρέπει να μάθουμε το περιεχόμενό της. Με τη χθεσινή προβολή βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ, όπου αφορά δημοσιογράφους και κανάλια πρόκειται για εξευτελιστική αναφορά. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, για κάποιους από την Αριστερά έμεινε ο σταλινισμός που εκφράζουν με μορφές πολιτικής αλητείας. Χυδαία - φασιστικού τύπου - μέσα υποστήριξης του εαυτού μας. Οταν σε εγκαταλείπουν επιχειρήματα δεν σε σώζει φασισμός και σταλινισμός...
Φωτεινή Βάκη (κοιν. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)
Εκφράσεις όπως σταλινικοί, φασίστες απάδουν προς τον κοινοβουλευτισμό και τα κοινοβουλευτικά ήθη. Παρακαλώ να απαλειφθούν από τα πρακτικά και να ανακαλέσει ο κ. Λοβέρδος. Τα περί «χαλκείων» δεν ξέρω πού τα βρήκε, μην θυμηθούμε τον ρόλο συστημικών ΜΜΕ. Με τη βοήθεια τους μπλοκάρετε το ΕΣΡ, και συνεχίζεται το αίσχος με τις αδειοδοτήσεις καναλιών. Και μην πάμε σε δημοσιογράφους που δεν αξίζουν το όνομά τους και μια ημέρα πριν το δημοψήφισμα έβγαζαν πολιτικές εκπομπές. Πανικός και στημένες εκπομπές, ψευδή στοιχεία...
Νίκος Δένδιας (κοιν. Εκπρόσωπος ΝΔ)
Δεν έχω δει ποτέ γεγονός σαν αυτό που πανηγυρίζατε. Τι πανηγυρίζατε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή; Εσείς πανηγυρίζετε κι όχι η κοινωνία, είστε εκτός τόπου και χρόνου. Είστε σε απόλυτη κρίση αγνοώντας το κοινωνικό αίσθημα, δεν σέβεστε ούτε την ελευθεροτυπία, ούτε τη δημοκρατία. Οφείλετε να σέβεστε. Η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα οι καλοί κάουμπόηδες και έξω οι κακοί ινδιάνοι, οι κακοί δημοσιογράφοι.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)
Τα κανάλια χρωστάνε 808 εκατ. - τα νόμιμα και φανερά - και ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ είχε βάλει στοίχημα «θα ρίξω την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου». Στήθηκε Ειδικό Δικαστήριο όταν κινδύνευαν τα συμφέροντα 5 εκδοτών. Εδιναν δαχτυλίδια στα κόμματα... Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έσπασε τα μούτρα του για τον βασικό μέτοχο.
Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ)
Επειδή εγώ έζησα τις αλλαγές στο κόμμα μου, ποτέ δεν δόθηκαν δαχτυλίδια, πίσω από τις κλειστές πόρτες
Θοδωρής Δρίτσας
Η χθεσινή εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για τον απολογισμό ενός έτους μάχης. Πριν μιλήσει ο γραμματέας και ο πρωθυπουργός υπήρξαν στιγμές που προβλήθηκαν από τη χρονιά που πέρασε και από συμπεριφορά του Τύπου. Τι ενοχλεί ακριβώς; Ενας χρόνος συστημικών μέσων και δημοσιογράφων που λειτούργησαν με συγκεκριμένο τρόπο, εκτέθηκαν εν είδη ρεπορτάζ. Ποιον ενοχλεί και γιατί είναι φασίζουσα λογική; Δεν γίνεται η δημοσιογραφία να είναι κατευθυνόμενη.
Ν. Κακλαμάνης 
Είναι προφανές ότι δεν εκπέμπουμε όλοι στην ίδια συχνότητα…