Latest News

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Η αλήθεια για το Bazaar Βιβλίου στον Πειραιά

Ένα χρόνο μετά ο δήμος Πειραιά έλυσε τη σιωπή του και μίλησε για τα έσοδα του περσινού
Bazaar Βιβλίου του Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» που προορίζονταν για άστεγους και άπορους πολίτες της...
της πόλης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reportaz Net, οι διοργανωτές του Χριστουγεννιάτικου Bazaar από το "ΒΗΜΑ FM" δεν έκρυψαν την ενόχληση τους από το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο δεν είχαν διατεθεί τα χρήματα για τον σκοπό για το οποίον είχαν συγκεντρωθεί ενώ είχαν αποδοθεί αμέσως στην ΚΟΔΕΠ.   
Παραμονές Πρωτοχρονιάς βγήκε μια εξαιρετική ανακοίνωση κι εξήγησε για πρώτη φορά πως διατέθηκε ένα μέρος από τα έσοδα του πρώτου Bazaar Βιβλίου που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2014. (Έγινε και δεύτερο τον Δεκέμβριο 2015 Περισσότερα εδώ).
Από την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά επιβεβαιώνεται ότι Μόνο ένα μέρος από τα έσοδα του πρώτου Bazaar Βιβλίου διατέθηκε με καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου, μέσω διατακτικών και των χρηματικών βοηθημάτων, αξίας 109.350 ευρώ που μοιράστηκαν σε συνολικά  459 δικαιούχους, άπορες οικογένειες, μοναχικούς κλπ 
(Φυσικά, ο αριθμός των άπορων άστεγων, μοναχικών στην πόλη είναι σαφώς μεγαλύτερος, αλλά προφανώς μόνο αυτοί ήταν οι "τυχεροί" που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΚΟΔΕΠ και Δήμου Πειραιά) 



Μέχρι στιγμής, πάντως, σύμφωνα με όσα σημειώνεται σε έγγραφο της ΚΟΔΕΠ στο Διαύγεια, το σύνολο των χρημάτων από το περσινό Bazaar βιβλίου Βήμα FM ανέρχεται σε 157.042,30 ευρώ.(Περισσότερα εδώ)

Άρα, υπάρχει ένα υπόλοιπο 47.692 ευρώ


Απ' αυτά γνωρίζουμε ότι 2.627 ευρώ δόθηκαν για το γεύμα αγάπης που πραγματοποιήθηκε από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. το Πάσχα για τους άπορους.
 (Περισσότερα εδώ)











Άρα, απομένουν άλλα 
45.065 ευρώ.Τώρα από το ποσό αυτό θα πρέπει ν' αφαιρεθούν τα έξοδα για την 4ήμερη φιλοξενία του πρώτου Bazaar Βιβλίου στο ΣΕΦ, χωρίς να έχει γίνει επισήμως γνωστό το ακριβές ποσόν...
Σε κάθε περίπτωση, το υπόλοιπο από τα έσοδα του πρώτου Bazaar εκτιμάται ότι πρέπει να είναι γύρω στα 30 με 35.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά παραμένουν στον "κουμπαρά" της ΚΟΔΕΠ μαζί με τα περίπου  άλλα 94.000 ευρώ από τα έσοδα του δεύτερου Bazaar Βιβλίου, τα οποία δεν έχουν διατεθεί και ουδείς γνωρίζει πότε θα δοθούν σε άπορους και άστεγους του Πειραιά. (Τώρα που έγινε η αρχή, ελπίζουμε και ευχόμαστε  να μην περάσει πάλι ένας ολόκληρος χρόνος...) 



 Τι λέει ο Δήμος Πειραιά 

Για το ίδιο θέμα, ο Δήμος Πειραιά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:  
"Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά διένειμε διατακτικές και χρηματικά βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους δημότες και κατοίκους της πόλης, τα οποία προήλθαν από τα έσοδα του Χριστουγεννιάτικου Bazaar Βιβλίου του Ρ/Σ «ΒΗΜΑ& FM,99,5», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πειραιά το Δεκέμβριο του 2014.
Η επιλογή των δικαιούχων,που υποστηρίζονται από την ΚΟ.Δ.Ε.Π., έγινε με κριτήρια, μεταξύ άλλων,όπως το ύψος του εισοδήματος, τα προβλήματα υγείας,την οικογενειακή κατάσταση και τις εν γένει ανάγκες διαβίωσης.
Η συνολική αξία των διατακτικών και των  χρηματικών βοηθημάτων, που δόθηκαν στους άπορους δημότες και κατοίκους Πειραιά είναι 109.350 ευρώ.
Συγκεκριμένα
Διατακτικές σε 278 δικαιούχους, συνολικής αξίας 62.700 ευρώ.
Χρηματικά βοηθήματα σε 130 οικογένειες, από 300 ευρώ στην καθεμία και σε 51 μοναχικούς από 150 ευρώ στον καθένα. Το σύνολο των χρηματικών βοηθημάτων είναι 46.650 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι 3.000 ευρώ δόθηκαν για το γεύμα αγάπης που πραγματοποιήθηκε από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. το Πάσχα για τους άπορους.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί σε αντίστοιχες ενέργειες, για τη βοήθεια άπορων συμπολιτών μας." 

Απλά να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν στάλθηκε, ως συνήθως, στο Reportaz Net, αν και ήταν το μοναδικό μέσο που είχε αναδείξει το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο δεν είχαν μοιράσει από τα έσοδα του Bazaar Βιβλίου ούτε ένα ευρώ. Το θέμα αυτό ήταν μείζον όχι τόσο για τον τρόπο λειτουργία ή μη της ΚΟΔΕΠ του Δήμου Πειραιά, όσο γιατί αφορά αδύναμους κοινωνικά ανθρώπους και θεωρούμε υποχρέωση και τιμή να γράφουμε γι' αυτούς που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ενώ χρειάζονται την βοήθεια όλων μας... 

@ Αυτή είναι η αλήθεια για τα έσοδα από το Bazaar Βιβλίου στο Δήμο Πειραιά (Περισσότερα εδώ)