Latest News

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

"Φρούριο" η Αθήνα: Ο φόβος ενός «Μαύρου Δεκέμβρη»

Σε φρούριο έχει μετατραπεί από τις αστυνομικές δυνάμεις το κέντρο...
της Αθήνας. 
Αιτία η 24ωρη απεργία και διαδήλωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό την Πέμπτη, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι την Παρασκευή και η επέτειος της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, το 2008, το Σάββατο. Ο φόβος της πρόκλησης εκτεταμένων επεισοδίων έχει σημάνει συναγερμό στις διωκτικές αρχές. Τη Δευτέρα έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και των επιτελαρχών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, καθώς και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν λόγω της ολιγόωρης επίσκεψης του Τζον Κέρι την Παρασκευή. Τόσο στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη όσο και στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την αναταραχή που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία οι επικείμενες αλλαγές προς το δυσμενέστερο στο ασφαλιστικό, αλλά και ο κίνδυνος πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. Τα δείγματα από τα πρόσφατα επεισόδια μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια και οι συμπλοκές αγροτών - ΜΑΤ έξω από τη Βουλή καταδεικνύουν μεταστροφή του κλίματος απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛΛ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλείται να αντεπεξέλθει και απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, αφού ακόμη μια φορά συγκρούονται τα κομματικά και λαϊκά ανακλαστικά της αντίστασης κατά των νέων δυσβάσταχτων μνημονιακών δεσμεύσεων και η κυβερνητική ανάγκη για τήρηση της έννομης τάξης.
Ο φόβος ενός «Μαύρου Δεκέμβρη», για τον οποίο έχει απειλήσει με επιστολή του μέσα από τη φυλακή ο καταδικασμένος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκος Ρωμανός, είναι ορατός από τη στιγμή που η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επιλέξει το τελευταίο χρονικό διάστημα αμυντική και όχι κατασταλτική δράση απέναντι στις ομάδες των κουκουλοφόρων που συνήθως προκαλούν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων.
Ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται και η διαφαινόμενη κόντρα μεταξύ των ΜΑΤ και των οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικών σωματείων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με μερίδα οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ εφοδιασμένη ακόμη και με βόμβες μολότοφ.