Latest News

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Τι θα γίνουν οι άστεγοι τις ημέρες των Χριστουγέννων; - Κλειστός παραμένει ο ξενώνας του δήμου Πειραιά


Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ο ξενώνας αστέγων της ΚΟΔΕΠ του Δήμου Πειραιά παραμένει εδώ και πάνω από ένα μήνα...
κλειστός.
Αυτό τουλάχιστον παραδέχτηκε η διοίκηση της ΚΟΔΕΠ κατά διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. 
Το θέμα του Ξενώνα Αστέγων "Η Ανακούφιση" της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά ήρθε στη συνεδρίαση, προκειμένου ν' αλλάξει ο κανονισμός, αλλά και το όνομά του!
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρώην πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά - Καραμαλάκου συμφώνησε με την αλλαγή του καταστατικού, αλλά ζήτησε να παραμείνει το όνομα "Η Ανακούφιση" που είχε δοθεί το 2006 σε συνεννόηση με τον τότε Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Σώμα, καθώς, όπως διευκρίνισε ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης θα παραμείνει η ονομασία "Η Ανακούφιση" ενώ ο όρος ξενώνα θα αλλάξει σε χώρο για τυπικούς νομικούς λόγους...
Πάντως, όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη σημασία από την στιγμή που ο χώρος δεν μπορεί να φιλοξενήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, άστεγους του Πειραιά. 
Όπως είναι γνωστό, ο ξενώνας φιλοξενίας των αστέγων έκλεισε στις αρχές Νοεμβρίου για να γίνει απολύμανση και βάψιμο του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση αριθμός 19. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΟΔΕΠ οι εργασίες θα ξεκινούσαν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου και θα διαρκούσαν έως και δεκαπέντε ημέρες (σ.σ.δηλαδή 27 Νοεμβρίου). 
Ωστόσο έχουν περάσει τρεις βδομάδες και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες με αποτέλεσμα ο ξενώνας να μην μπορεί να φιλοξενήσει άστεγους, ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. 
Οι 33 φιλοξενούμενοι στον ξενώνα αναγκάστηκαν είτε να αναζητήσουν στέγη σε συγγενικά τους πρόσωπα είτε να μεταφερθούν σε άλλες δομές, ενώ η διοίκηση της ΚΟΔΕΠ δημοσίευσε και μέσω facebook(!) πρόσκληση με την οποία καλεί άστεγους να υποβάλλουν νέες αιτήσεις για φιλοξενία στον ξενώνα.
Ωστόσο μόλις 10 είναι οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για φιλοξενία στον ξενώνα γεγονός που σημαίνει ότι οι άστεγοι δεν ενημερώνονται από το facebook. (Μάλλον χρειάζεται να βρεθεί πιο αποτελεσματικό τρόπος επικοινωνίας, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις στον ξενώνα χωρητικότητας συνολικά 40 ατόμων ώστε να μην αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους της πόλης και να χάνονται ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη με τον άστεγο που κάηκε ζωντανός όταν άναψε φωτιά να ζεσταθεί μέσα στην πρώην βίλα Ζαχαρίου στο Μικρολίμανο).
@Σε κάθε περίπτωση,δεν πρέπει να υπάρχει κανένας άστεγος στους δρόμους της πόλης τις ημέρες των Χριστουγέννων...