Latest News

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Έρευνα-σοκ: Τρίτη θέση η Ελλάδα στην κακοποίηση των γυναικών


Κατακόρυφα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά 
ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα σύμφωνα με...
πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες (στην ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε ένα χρόνο και 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.
Τα παραπάνω επισημαίνονται από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο -κυρίως γυναίκες και παιδιά- εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραμμή "SOS 15900" στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις. "Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα" αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.