Latest News

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Νέα συνάντηση επί των διαφωνιών για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται...
σε εξέλιξη, για την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που θα απελευθερώσει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν για άλλη μια φορά οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια, καθώς σε αυτά τα θέματα παραμένουν οι μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.
Ωστόσο, μετά τη σύγκλιση που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες, από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία ακόμα και σήμερα, ώστε αύριο Τρίτη, οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) να υπάρξει θετική αποτίμηση της κατάστασης.
Νωρίτερα ευρωπαϊκές πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και στα θέματα «αγκάθια» εκτιμώντας ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα επέλθει πολύ σύντομα.
Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και της αποδέσμευσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαιτείται η νομοθέτηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Αθήνας και δανειστών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισαν την σύγκλιση δεύτερου EWG μέσα στην εβδομάδα.
Τις εξελίξεις αυτές επιβεβαίωσαν πηγές με καλή ντας σοβαρές πιθανότητες για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο έως τα ξημερώματα της Τρίτης, επιβεβαίωσαν ότι οι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα μεσαία στρώματα. Ολα τα υπόλοιπα θέματα πλην των κόκκινων δανείων έχουν λυθεί.

Αύριο Τρίτη ή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία και να συνδέσει την άμεση εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα, που αναμένεται ως την Πέμπτη το βράδυ.

Η έγκριση της δόσης μετατίθεται για την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του EWG με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το 25% των δανειοληπτών (άγνωστο σε ποιον απόλυτο αριθμό παραπέμπει το ποσοστό) θα προστατευθεί πλήρως.

Το υπόλοιπο 30-35% θα έχει τη δυνατότητα μερικής προστασίας. Οι δανειστές ζητούν τα επιπλέον κριτήρια που θα ξεχωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση όμως και με βάση αυτά τα κριτήρια την απόφαση για την ένταξη στο νομό Κατσέλη θα λαμβάνει το δικαστήριο.

Το νομοθέτημα για τα κόκκινα δάνεια θα έρθει σε δεύτερο χρόνο. Τώρα, σχεδιάζεται η στρατηγική πώλησης των κόκκινων δανείων. Σημείο τριβής αποτελεί το ποιος θα αναλαμβάνει την είσπραξη για τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 δισ. (τράπεζα ή fund).